Joko luit: Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­joh­ta­ja Tomi Timonen mil­joo­na­luo­kan sääs­töis­tä: "Nä­ky­mät ovat muut­tu­neet no­peas­ti huo­nom­paan suun­taan"

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tukes muis­tut­taa, ettei pis­to­ra­siaan kyt­ket­tä­viä au­rin­ko­pa­nee­lei­ta saa käyttää – lait­teen käy­tös­sä säh­kö­is­kun ja tu­li­pa­lon uhka

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kertoo, että pistorasiaan kytkettäviä aurinkopaneeleita ei saa käyttää. Tukesin mukaan se on laitonta ja siitä voi olla vaaraa.

Suomessa on markkinoilla aurinkopaneeleita, joita mainostetaan helposti käyttöön otettaviksi pistotulpan kautta. Aurinkopaneelien tuottama sähkö syötetään käyttöön suoraan asunnon tavanomaisen pistorasian kautta.

Laitteita on kaupan Suomessa, ja niitä saa tilattua verkkokaupoista myös ulkomailta.

Pistotulppaliitännän käyttö aurinkosähköjärjestelmissä on suomalaisen asennusstandardin turvallisuusvaatimusten ja sähköturvallisuuslain vastaista.

Turvallisuusvaatimusten vastainen sähköasennus tai sähkölaitteen käyttö voi pahimmillaan aiheuttaa tulipalon ja sähköiskun vaaran.

Kiinteistöjen sähköverkot on mitoitettu ja rakennettu niin, että sähkö syötetään yleisestä sähkönjakeluverkosta jakokeskukselta sähköpiireille, ryhmäjohdoille ja edelleen muun muassa pistorasioille ylivirtasuojien, sulakkeiden suojaamana.

Jos piiriä syötetään suojalaitteen ohi esimerkiksi pistorasiasta, ei turvallisuuden kannalta olennainen ylivirtasuojaus toimi suunnitellusti, ja johto ja piiri saattavat ylikuormittua.

Tukes ei ole kieltänyt tuotteita, sillä se ei ole tutkinut tuotteiden vaatimustenmukaisuutta, koska pistorasian kautta kytkettäviä aurinkopaneeleita ei saa Suomessa käyttää.

Viranomaiset eivät tarkasta tai hyväksy sähkölaitteita, ennen kuin ne tulevat markkinoille. Valmistajat ja maahantuojat vastaavat siitä, että tuotteet täyttävät niille asetetut vaatimukset.

Tukes muistuttaa, että jos olet liittämässä aurinkosähköjärjestelmää kiinteistön sähköverkkoon, sinun pitää olla yhteydessä alueen jakeluverkkoyhtiöön.

Aurinkosähköjärjestelmä pitää pystyä erottamaan yleisestä jakeluverkosta. Erotuslaitteen on oltava jatkuvasti yleisen jakeluverkon haltijan käytettävissä.

Lisäksi aurinkosähköjärjestelmästä pitää ilmoittaa varoitusmerkillä, jotta varmistetaan kiinteistössä sähköverkkoa huoltavien ja pelastusalan ammattilaisten turvallisuus.