Toisen asteen yh­teis­haus­sa Pu­das­jär­ven ja Tai­val­kos­ken paikat täyt­ty­mäs­sä – am­mat­ti­opis­tos­sa kiin­nos­ti eniten lii­ke­ta­lous ja met­sä­ala

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku päättyi tiistaina 10.3.2020.

Pudasjärven lukion 60 aloituspaikkaa haki 58 asiasta kiinnostunutta, mutta vain 32 haki sitä ensisijaisena toiveenaan. Ilmailulinjan 10 paikkaa tavoitteli 21 hakijaa.

Pudasjärven ja Taivalkosken OSAOn yksikköihin haki yhteishaussa ensisijaisesti 91 opinhaluista, joista 26 Pudasjärvelle ja 65 Taivalkoskelle.

Eniten ammattiin tähtäävistä opinnoista kiinnosti metsäalan perustutkinto Taivalkoskella, jonka 32 aloituspaikkaa haki 39 ensisijaista hakijaa.

Myös yksikön rakennusalan 16 paikkaa ja sosiaali- ja terveysalan 14 kiinnostivat. Ensisijaisesti niitä haettiin kahta vähemmän kuin oli tarjolla.

Kaivosalan 16 aloituspaikkaan oli kiinnostuneita kymmenen vähemmän kuin aloituspaikkoja, mutta kakkos- ja kolmostoiveena se oli huomattavasti useammalla.

Pudasjärven yksikön 12 liiketoiminnan perustutkinnon paikkaa haki ensisijaisesti sama määrä ja toissijaisena toiveena se oli melko monella muullakin. Sähkö- ja automaatioalan 8 paikkaa tavoitteli ensimmäisenä toiveena 7 hakijaa ja keskimäärin saman verran oli listalla seuraavissa 2.–5. toiveissa.

Puuteollisuuden perustutkintoa suorittamaan halusi ensisijaisesti vain yksi eikä kakkostoiveenakaan se ollut kuin neljällä. Aloituspaikkoja oli tarjolla 7.

Toissijaisina valintoina Taivalkosken koulutusalat kiinnostivat huomattavasti enemmän kuin Pudasjärven, mutta jatkuvan haun kautta on perinteisesti aloittavat ryhmät ennenkin täyteen saatu.

Koko OSAOon haki yhteishaussa 2121 ensisijaista hakijaa. Eniten ensisijaisia hakijoita oli sosiaali- ja terveysalan, liiketoiminnan ja tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoihin.

OSAOon valitaan 1 772 opiskelijaa.

Osaan tutkinnoista järjestetään pääsy- ja soveltuvuuskoe. Koronavirusepidemian johdosta Suomessa vallitseva poikkeustila aiheuttaa muutoksia OSAOn pääsy- ja soveltuvuuskokeisiin keväällä 2020.

Opiskelijavalinnan tulokset julkistetaan aikaisintaan 11.6. Koulutukseen valittujen tulee ottaa opiskelupaikka vastaan viimeistään 25.6.

Tämän lisäksi ammatilliseen koulutukseen voi hakeutua ympäri vuoden jatkuvan haun kautta.

Yhtä opiskelupaikkaa OSAOssa tavoitteli tänä vuonna keskimäärin 1,2 hakijaa. Määrä laski noin sadalla viime vuoteen verrattuna. Viime vuosina ammatillisen koulutuksen yhteishaun hakijamäärät ovat laskeneet koko Suomessa.

Kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemen mukaan myös OSAOssa yhteishaun hakijamäärät ovat laskeneet parin vuoden aikana liki 20 prosenttia.

– Silti olemme edelleen Suomen vetovoimaisimpien ammattiopistojen joukossa, hän summaa.