Thai­poi­mi­joi­ta odo­te­taan edel­leen–­Ti­lan­ne ei ole vält­tä­mät­tä lo­pul­li­nen

Jos ulkomaalaispoimijoiden pula jatkuu, pakastemarjoja ei riitä ensi talvena kaikille.

Bunlai Phonsana löysi kesällä 2012 melko hyvin kypsiä hilloja Pelkoseniemen Sokanaavalta. <p>Marjayritykset odottavat thaipoimijoiden saapumista Suomeen edelleen. Päätös on Thaimaan hallituksen käsissä. Arkistokuva</p>
Bunlai Phonsana löysi kesällä 2012 melko hyvin kypsiä hilloja Pelkoseniemen Sokanaavalta.
Bunlai Phonsana löysi kesällä 2012 melko hyvin kypsiä hilloja Pelkoseniemen Sokanaavalta.
Kuva: Jorma Särkelä

Thaipoimijoita odotetaan yhä Suomeen. Työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvoksen Olli Soraisen mukaan thaipoimijat saisivat tulla Suomen hallituksen puolesta, mutta Thaimaan hallitus ei ole toistaiseksi päästänyt heitä lähtemään.

– Tilanne ei välttämättä ole lopullinen. Neuvottelut jatkuvat vielä, Sorainen sanoo.

– Päätöstä ei pysty ennakoimaan, mutta se tulee mahdollisesti piankin.

Poimijoita olisi tullut enemmän kuin viime vuonna

Jos thaipoimijat saavat tulla Suomeen, heitä tulisi enintään 3 000. Se olisi ollut viime vuoden poimijamäärään verrattuna enemmän. Silloin Suomeen sai tulla vain 2 500 thaipoimijaa.

Sorainen uskoo, että poimijoita tulee todennäköisesti vähemmän kuin 3 000, koska marjakausi on jo niin pitkällä.

Thaimaalaiset ovat poimineet marjoja marjanjalostajille vuodesta 2005 lähtien.

Suomen Thaimaan-suurlähettiläs Satu Suikkari-Kleven on kertonut aiemmin, että Suomen Bangkokin-suurlähetystöllä on korotettu valmius käsitellä thaipoimijoiden viisumihakemukset heti, jos Thaimaan viranomaiset pyörtävät päätöksensä poimijoiden pääsystä Suomeen.

Hänen mukaansa edustusto pystyy käsittelemään noin 250 marjanpoimijoiden viisumihakemusta päivässä, jos muiden hakemusten määrä säilyy rajallisena.

Jopa 100 marjanostopistettä ympäri Suomea

Lapissa toimivat marjayritykset Polarica ja Marja Bothnia Berries kutsuivat Suomeen viime kesänä yhteensä noin 1 100 poimijaa.

Täksi kesäksi Polaricalle piti tulla Thaimaasta noin 700 poimijaa.

Marja Bothnia Berries -yhtiön vientipäällikkö Amanda Gustafsson elää vielä toivossa, että thaipoimijat tulevat Suomeen.

– Keski-Suomessa mustikat ovat jo kypsyneet, mutta Lapissa ne ovat vielä raakoja. Thaipoimijat voisivat tulla Lappiin viimeistään elokuun puolivälissä, Björkstrand sanoo.

Sotkamolaisen marjayrityksen Arctic Internationalinkin marjanpoimijatilanne näyttää heikolta, koska päätöstä thaipoimijoiden saapumisesta Suomeen ei olla vielä tehty. Päätöstä odotetaan. Yritys toimii myös Rovaniemellä.

Marjayritys omistaa marjamerkin ja aputoiminimen Martexin, joka jalostaa ja pakastaa marjoja. Se perusti tiistaina lähes 100 marjanostopistettä ympäri Suomea.

–Jokainen voi mennä marjaan ja myydä marjat ostopisteisiin, Arctic Internationalin toimitusjohtaja Janne Naapanki sanoo.

Ulkomaalaispoimijoiden pula

voi vaikuttaa pakastemarjamäärään

Marjayritys Petri Lehtiniemi Oy:llä Posiolla hillan osto aloitettiin alkuviikosta.

– Uskon, että marjakauppa vilkastuu päivä päivältä, yrityksen toimitusjohtaja Petri Lehtiniemi sanoo.

Thaipoimijoiden sijasta suomalaispoimijoita ei ole hirveästi näkynyt.

– Vähän on ollut poimijoita siihen nähden mitä hillaa on metsässä.

Marjoja välittävän oululaisen perheyrityksen Kasvishovin kesä on ollut kohtuullisen normaali marjojen, kesätuote- ja vähittäiskaupan kannalta.

–  Jos ulkomaalaispoimijoiden pula jää tällaiseksi, se vaikuttaa varmasti jonkin verran tuoremarkkinassa olevaan marjaan. Ennen kaikkea se vaikuttaa seuraavana talvena pakasteessa olevaan marjamäärään, Kasvishovin toimitusjohtaja Henri Isohätälä sanoo.