Tar­jol­la puh­das­ta ruokaa läheltä – lä­hi­ruo­ka­to­rin toi­min­taa vi­ri­tel­lään käyn­tiin Pu­das­jär­vel­lä

Henna Tolonen möi kahvileipää Pudasjärven torilla. Pentti Ollila valitsi Tolosen leipoman pullapitkon.
Henna Tolonen möi kahvileipää Pudasjärven torilla. Pentti Ollila valitsi Tolosen leipoman pullapitkon.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

– Oli niin hyvät suositukset, että piti tulla ostamaan kahvileipää, Pentti Ollila tuumasi Pudasjärven torilla viime perjantaina, kun hän osti livolaisen Henna Tolosen leipoman pullapitkon.

– Tuore pulla on parasta. En minä kakuista ja muista makeista niin välitä, Ollila summasi.

Pudasjärveltä kotoisin oleva, Nurmijärvellä asuva Ollila osti mielellään paikallista syötävää ja uskoi sen maistuvan.

Tänä keväänä leipuri-kondiittoriksi valmistunut Henna Tolonen leipoi lähiruokatorille myyntiin perinteisiä kahvileipiä.

– Tässä on pullaa, raparperipiirakkaa ja gluteenitonta kuivakakkua, hän esitteli.

Tolonen pyörittää veljensä kanssa maatilaa Livolla, mutta on alkanut tarjota tilauksesta myös leipurin palveluksia. Hän leipoo asiakkaiden toiveiden mukaan:

– Tykkään leipoa paljon erilaisia tuotteita ja otan tilauksia mielelläni vastaan.

Vielä Tolonen ei ole suuremmin palvelujaan ehtinyt pitää esillä, koska maatilalla kesä on kiireistä aikaa. Hän kuitenkin uskoo leipomopalvelun täydentävän mukavasti nykyistä työtä ja kotikeittiössä on hyvin tilaa valmistaa erilaisia leivonnaisia.

– Kesä on mennyt hyvin, Livolla viihtyvä nuori yrittäjä kertoi kesän kulusta.

Henna Tolonen pitää lähiruokatori-ideaa hyvänä, samoin kuin Puhoksen kalan yrittäjä Helinä Koski.

– Tämähän on aivan kuningasajatus, kunhan tämä tästä saadaan pyörimään ja ihmisten tietoon, pääasiassa kalasäilykkeitä myyvä Koski mietti.

Pudasjärven lähiruokatori järjestettiin viime perjantaina ensimmäisen kerran. Syksyn ajan toripäivä on kahden viikon välein perjantaisin.

– Väkimäärään nähden kauppa on käynyt yllättävän hyvin, Koski laski.

Kesä on kalasaaliin puolesta monipuolista aikaa, niinpä säilykepurkeissa tarjolla on muikkua, ahventa, särkeä ja haukea..

– Suosituin tuote on savustettu muikku.

Puhoksen kalan suosituin tuote on savusttu muikku.
Puhoksen kalan suosituin tuote on savusttu muikku.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Kosken mukaan kesän ruokapöytään sopii mainiosti myös esimerkiksi savustettu hauki tomaatissa. Täysin ruodottomasta fileestä valmistettu säilyke sopii hyvin kaikenikäisille eikä ruodoista tarvitse huolehtia.

– Se on monipuolinen herkku ja sopii esimerkiksi pitsaan ja laatikkoruokiin. Se on helppoa ja nopeaa.

Viime aikojen hittituotteeksi on noussut myös valkosipulimuikku.

– Sen suosio yllätti.

Kosken mukaan lähiruokaa kannattaa suosia, koska lähiruokaa syödessä tietää varmasti, mitä suuhunsa laittaa.

– Lähiruoka on puhdasta ruokaa. Samalla tietenkin tuetaan paikallisia yrittäjiä.

Lähiruoka-asiantuntija Sirkku Kianto Pudasjärven Kehityksestä kertoo lähiruokatorin syntyneen tarpeeseen.

– Tullessani tähän lähiruokapestiin toiveita lähiruokatorista kantautui niin usealta suunnalta, että ihmettelin, miksi sellaista ei vielä ollut.

Paikallisista lähiruokatuottajista koostuva lähiruokatiimi kannusti torin perustamisessa.

Kianto painottaa suunnitelmallisuutta:

– Oli tärkeää luoda sellainen sapluuna, joka vakiintuessaan tarjoaisi niin tuottajille, kaupunkilaisille kuin vierailijoille tutun ja helpon tavan myydä ja ostaa paikallisesti tuotettuja elintarvikkeita. Tiettynä ajankohtana toteutuva lähiruokatori helpottaa säännönmukaisuudellaan myös sen markkinointia.

Pudasjärven lähiruokatori

Lähiruokatori on lähiruoan ja -tuotteiden myyntipäivä, joka järjestetään Pudasjärven torilla joka toinen perjantai.

Seuraavan kerran lähiruokatori järjestetään perjantaina 21.8. kello 11.30–15.30.

Myymään voi mennä ilman ennakkoilmoittautumista.