Tarja perusti hyvän olon pal­ve­lu­ja tar­joa­van yri­tyk­sen Pu­das­jär­vel­le – Mielen aal­loil­la ly­hyt­te­ra­piaa ilman ajan­va­raus­ta

Tarja Hemmilä viimeisestelee Toritiellä sijaitsevaa toimipistettään, jossa vietetään Mielen aallot -yrityksen avajaispäivää perjantaina. Tarjolla on lämmin tunnelma niin sisäisesti kuin ulkoisesti, sillä asiakkailla on mahdollisuus pujauttaa villasukat jalkaansa, Hemmilä naurahtaa.
Tarja Hemmilä viimeisestelee Toritiellä sijaitsevaa toimipistettään, jossa vietetään Mielen aallot -yrityksen avajaispäivää perjantaina. Tarjolla on lämmin tunnelma niin sisäisesti kuin ulkoisesti, sillä asiakkailla on mahdollisuus pujauttaa villasukat jalkaansa, Hemmilä naurahtaa.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Tarja Hemmilä on omien sanojensa mukaan älyttömän innoissaan. Syynä on Mielen aallot – Hyvän olon palvelut -yritys, jonka toiminnan hän on juuri käynnistänyt.

– Uskon, että tällaiselle yritykselle on tilausta Pudasjärvellä. Ihmiset arvostavat kokonaisvaltaista hyvinvointia ja haluavat pitää entistä enemmän huolta itsestään.

Hemmilä on ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, sosionomi (AMK) ja mielenterveyden ensiapukouluttaja. Hän on tehnyt pitkän työuran Pudasjärven Osuuspankissa, mutta vaihtoi täysin alaa reilut viisi ja puoli vuotta sitten, kun hän aloitti sosionomiopinnot Oulun ammattikorkeakoulussa.

Opintojen aikana Hemmilän tunne uranvaihdosta vahvistui.

– Mielen hyvinvoinnin asiat ovat olleet aina lähellä sydäntäni ja halusin keskittyä ihmisten auttamiseen. Minua sykähdyttää ajatus siitä, että saan kohdata jokaisen ihmisen uniikkina ja kokonaisvaltaisena.

Opiskellessaan Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistossa ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi hän päätti perustaa hyvän olon palveluja tarjoavan yrityksen. Hemmilä valmistui joulukuussa ja tämän vuoden puolella hän on ottanut ratkaisevat askeleet eteenpäin.

Toimitilat Mielen aalloille löytyivät Toritieltä osuuspankin yläkerrasta. Tilassa on sekä terapiahuone että koulutustila, jonne mahtuu kerralla toista kymmentä henkeä.

Mielen aallot tarjoaa monenlaisia hyvään oloon liittyviä palveluja.

Ensimmäisenä Pudasjärvellä Hemmilä avaa ajanvarauksettoman lyhytterapian vastaanoton.

– Maanantaisin kuka vain voi tulla ilman ajanvarausta ensimmäiseen 45 minuutin tapaamiseen. Toki silloin voi joutua odottamaan, jos minulla on jo asiakas. Ovessa näkyy aika, jolloin vapaudun, yrittäjä kertoo avoimesta toiminnasta.

Hemmilän mukaan on tärkeää tarjota nopeasti apua silloin, kun sitä tarvitsee.

– Kyseessä on varsinainen matalan kynnyksen palvelu, jonka tavoitteena on myös ongelmien ennaltaehkäisy. Paikalle voi tulla erilaisten asioiden takia ja jo silloin, kun asiat eivät ole ehtineet kasvaa isoiksi ja vaikeiksi.

Henkilökohtaisen terapian lisäksi Hemmilän palveluvalikoimaan kuuluu erilaisia ryhmävalmennuksia. Alkamassa on ainakin voimavaravalmennus- ja mielenterveyden ensiapukoulutusryhmät. Lisäksi suunnitelmissa on pariskunnille suunnattu voimauttavan valokuvauksen kurssi.

Uusi yrittäjä tarjoaa palveluitaan paitsi yksityishenkilöille myös yritysten, työyhteisöjen ja järjestöjen tarpeisiin. Hän kannustaakin työnantajia sijoittamaan työntekijöiden mielen hyvinvointiin.

– Se maksaa moninkertaisesti takaisin.

Hemmilän mukaan ratkaisukeskeinen lyhytterapiassa ajatuksena on siirtää katse tulevaisuuteen ja toivon luomiseen. Terapiaan voi tulla ilman lähetettä, mutta Hemmilän tavoitteena on tehdä yhteistyötä myös julkisen terveydenhuollon kanssa.

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on lyhytkestoisempaa kuin esimerkiksi psykoterapia. Usein terapiajaksot kestävät puolisen vuotta.

– Jo yhdestä terapiakerrasta voi olla jo paljon apua. Maksimissaan terapia kestää vuoden.

Mielen aallot -nimi kumpuaa siitä ajatuksesta, että mielialat aaltoilevat ja vaihtelevat.

– Mieli on harvoin tasainen. Välillä se on syvemmällä ja välillä korkeammalla. Minun tavoitteenani on antaa välineitä siihen, että mielen saisi paremmaksi.

Tarja Hemmilä

Hemmilä työskenteli pitkään pankkialalla on ollut monessa mukana Pudasjärvellä. Hän valmistui sosionomiksi (AMK) vuonna 2017. Viimeisimmäksi hän on työskennellyt Mieli-hankkeessa.

Koulutuksia mm.: SPR:n päihdeneuvoja- ja monikulttuurisuuspromo -koulutukset, Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston Voimauttavan valokuva perusteet, Psykoterapeuttiset valmiudet ja Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti -opinnot sekä Suomen Mielenterveysseuran Mielenterveyden ensiapu I ja II -kouluttajakoulutus.

Pyörittänyt aiemmin omaa pitopalveluyritystä ja tehnyt myös kokkauskirjan.