Pääkirjoitus

Tänä vuonna vie­te­tään lumista ja vir­tuaa­lis­ta vappua – ko­ro­na-ai­ka­na juh­la­het­ket ovat an­sait­tu­ja

Päivä on ollut lumentäyteinen. Aamulla kotitalon portaita peitti tasainen, uusi lumivaippa, ja tätä kirjoittaessani Kurenalla sataa lunta.

Tunnelma ei siis ole erityisen keväinen tai vappuinen, mutta niin vain on, että perjantaina kalenteri kääntyy toukokuun puolelle ja vietetään perinteistä kevään juhlaa.

Vapputouhut miellettään usein kaupunkilaisten kekkereiksi – maaseudulla vappuna on totuttu tekemään pihahommia sään niin salliessa. Tänä vuonna hiihtäminenkin taitaa olla monelle mieluisaa vappupuuhaa.

Näkyvimmässä osassa vapun juhlintaa Suomessa ovat työväenliike ja opiskelijat. Vappumarsseja ei ole Pudasjärvellä pitkään aikaan nähty, mutta torille on vuosittain kokoonnuttu kuulemaan puheita ja syömään hernekeittoa työläisten asioita esillä pitäen. Torin vappuperinne katkeaa tänä vuonna, sillä yli kymmenen hengen kokoontumiset ovat koronavirusepidemian takia edelleen kiellettyjä.

Tapahtuman peruminen on tietenkin harmillista, mutta nykyisessä tilanteessa ei ole muita vaihtoehtoja. Jos vapun poliittiset puheet kiinnostavat, on niitä mahdollista kuulla netin välityksellä, sillä monet puolueet lähettävät vappupuheita verkossa.

Myös opiskelijoiden vappuhulinat ovat siirtyneet verkkoon. Useita uudenlaisia, innovatiivisia tapoja juhlistamiseen on kehitetty.

On erittäin mukava huomata, että Suomessa osataan ja halutaan poikkeusolojenkin aikana juhlia. Poikkeustila on jatkunut jo kuusi viikkoa, joten juhlahetket ovat varmasti ansaittuja koronatilanteen kurittaessa niin fyysisesti, henkisesti kuin taloudellisestikin.

Oman perheen kesken on mahdollista kokoontua kasvotusten, ja toivottavasti mahdollisimman moni saa olla yhteyksissä läheistensä kanssa tekniikan avulla. Nyt on hyvä mahdollisuus opetella virittämään virtuaaliset yhteydenpitokanavat kuntoon, menot voi laittaa pystyyn verkkotapaamisessa. Ja onneksi vappuherkkujen nauttiminen on sallittua korona-aikaankin. Hyvää vappua kaikille!