Tai­de­han­kin­nat ovat en­sim­mäi­se­nä Hyvän olon kes­kuk­sen pro­jek­ti­koor­di­naat­to­ri Kaija Kuirin työ­pöy­däl­lä

<p>– Pudasjärveä katsoo jotenkin eri tavalla, kun vuodet ovat vierineet. On ollut mukava tulla tänne takaisin, projektikoordinaattori Kaija Kuiri pohtii ja kertoo saaneensa hyvän vastaanoton kaupungintalon väeltä ja Hyvän olon keskuksen ympärillä toimivilta.</p>
– Pudasjärveä katsoo jotenkin eri tavalla, kun vuodet ovat vierineet. On ollut mukava tulla tänne takaisin, projektikoordinaattori Kaija Kuiri pohtii ja kertoo saaneensa hyvän vastaanoton kaupungintalon väeltä ja Hyvän olon keskuksen ympärillä toimivilta.
– Pudasjärveä katsoo jotenkin eri tavalla, kun vuodet ovat vierineet. On ollut mukava tulla tänne takaisin, projektikoordinaattori Kaija Kuiri pohtii ja kertoo saaneensa hyvän vastaanoton kaupungintalon väeltä ja Hyvän olon keskuksen ympärillä toimivilta.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Hyvän olon keskuksen rakennustyömaalla on täysi vauhti päällä joulutauon jälkeen. Täysi vauhti on päällä myös joulukuun alussa työnsä aloittaneella Hyvän olon keskuksen projektikoordinaattori Kaija Kuirilla, joka hyppäsi mukaan hyvin etenevään Pudasjärven suurimpaan rakennushankkeeseen.

Ensitöikseen Kuiri on tutustunut hankkeen suunnitelmiin ja sen ympärillä työskenteleviin toimijoihin.

– Piirustuksia on tullut katseltua jo moneen otteeseen, hän naurahtaa. Kuiri osallistuu muun muassa työmaakokouksiin.

– Siellä kuulee hyvin, missä mennään.

Tärkeysjärjestyksessään kiireellisimpänä tehtävänä on keskuksen taidehankintojen koordinointi. Kuiri luotsaa loppuvuodesta perustettua taidetyöryhmää, johon kuuluvat pääsuunnittelija Laura Sorri arkkitehtitoimisto Lukkaroisesta, projektipäällikkö Janne Kittilä rakentaja YIT:stä, kaupungin edustajana kirjastonjohtaja Outi Nivakoski ja taideasiantuntijana Minna Kangasmaa.

Parasta aikaa työryhmä laatii taideohjelmaa, jonka mukaan hankintoja aletaan tehdä. Taidetta on tulossa muutamiin kohteisiin sekä rakennuksen sisä- että ulkopuolelle. Määrä tarkentuu taideohjelmassa.

Kaupunginhallitus on linjannut, että taiteen teeman tulee liittyä luontoon ja ihmisten hyvinvointiin. Kaupunki on varannut prosenttitaidetta varten 90 000 euron määrärahan vuosille 2020–2021. Lisäksi hankintaan haetaan avustusta Taiteen edistämiskeskukselta.

Kuiri uskoo, että taiteilijat kiinnostuvat mahdollisuudesta tuottaa taidetta Hyvän olon keskukseen:

– Kyseessä on ainutlaatuinen kohde ja hirsi tuo siihen vielä oman ulottuvuutensa. Kevään aikana haetaan taiteilijoita avoimella haulla, Kuiri kertoo aikatauluista.

Hyvän olon keskuksessa riittää järjesteltävää, sillä saman katon alle tuodaan laaja palvelujen kirjo. Käytännössä keskukseen viedään sosiaali- ja terveys-, työllisyys-, kirjasto- ja nuorisopalvelut. Lisäksi rakennukseen tulee kulttuuritoimintoja, kolme liikehuoneistoa, auditorio, kokoustiloja, kahvila ja jakelukeittiö.

– On hienoa, että mahdollisimman paljon palveluja saadaan saman katon alle.

Projektikoordinaattorina Kuiri toimii yhdyshenkilönä niin käyttäjien, asiakkaiden, kaupungin kuin rakentajan suuntaan. Hän toivookin, että ihmiset ottavat rohkeasti yhteyttä häneen, jos heillä on kysymyksiä tai ajatuksia liittyen hankkeeseen.

Oman leimansa keskukseen antaa hirsirakentaminen. Viime viikkoina Kuiri on ehtinyt vierailla Pudasjärvellä jo olemassa olevissa julkisissa hirsirakennuksissa. Hirsikampus teki Kuiriin vaikutuksen:

– Hirsirakennuksissa on omanlaisensa fiilis. Tunnelma on lämmin ja kotoisa.

Samanlaista tunnelmaa Kuiri haluaa muodostuvan myös Hyvän olon keskukseen.

– Uskon vahvasti, että keskuksesta tulee nimensä mukainen ja siellä on hyvä olla kaikilla, niin työntekijöillä kuin kävijöilläkin, Kuiri miettii ja toivoo kaikenikäisten pudasjärveläisten ottavan keskuksen omakseen yhteisenä kohtaamispaikkana.

Pudasjärvi on Kuirille tuttu paikka, sillä hän on kotoisin Iinattijärveltä.

– Vastaanotto on ollut hyvä, ja tänne on ollut helppo tulla, hän kiittelee kaupungintalon ilmapiiriä ja hankkeen ympärillä toimivia.

Yhteistyötä monien eri toimijoiden kanssa

Kaija Kuiri aloitti Hyvän olon keskuksen projektikoordinaattorin tehtävässä Pudasjärven kaupungilla joulukuussa. Työ on määräaikainen ja päättyy vuoden 2021 loppuun.

Projektikoordinaattorin tehtävänä on yhteistyössä toimijoiden kanssa varmistaa palvelujen sujuva siirtyminen uusiin tiloihin sekä yhteisen lisäarvoa tuovan toimintamallin kehittäminen. Hän koordinoi myös Hyvän olon keskuksen taidehankintoja.

Kaija Kuiri on kotoisin Pudasjärven Iinattijärveltä ja muuttanut paikkakunnalta pois lukion jälkeen opiskelemaan. Hän asuu nykyisin perheensä kanssa Kiimingissä.

Kuiri on koulutukseltaan tradenomi (ylempi AMK) ja työskennellyt aiemmin hallinnollisissa tehtävissä sijoitus-, rakennus- ja maanrakennusalalla. Hän on ollut mukana muun muassa rakennushankkeissa ja kiinteistön vuokraukseen liittyvissä tehtävissä.