Mainos

Syvä uni ren­tout­taa – Pai­no­peit­to rau­hoit­taa ja mak­si­moi pa­laut­ta­van unen

Nukkuminen – ja nimenomaan riittävä uni – on ihmiselle välttämätön perustarve. Sen täyttäminen on kuitenkin vaikeampaa nykyään kuin menneinä aikoina. Unen määrä ja laatu ratkaisevat, kuinka ihminen palautuu arjen rasituksista. Siksi syvän unen osuutta koko yöunesta kannattaa maksimoida painopeiton avulla.

-

Menneiden aikojen maailma oli nykyistä helpompi paikka nukkua. Yöunta ei häirinnyt niin moni asia kuin nykyään – ei ollut nukkumaanmenoa viivyttäviä ja uneen käytettyä aikaa vähentäviä digitaalisia välineitä, aistit saivat vähemmän ärsykkeitä. Nykyään unelle tuntuu olevan koko ajan vähemmän aikaa, vaikka elimistömme tarvitsee unta yhtä paljon kuin ennenkin. Yöunesta on liian suuri kiusaus nipistää, jotta ehtisi tehdä enemmän kaikkea muuta.

Riittävään yöuneen on siis nyt keskityttävä ottamaan riittävästi aikaa, kun kilpailu ajastamme tuntuu kovenevan koko ajan. Mutta voiko unen laatuun vaikuttaa?

Moni saattaa muistaa takavuosien puuvillavanutäytteiset peitot, jotka tuntuivat enemmän tai vähemmän painavilta. Niiden alle tuntui hyvältä ja turvalliselta käpertyä nukkumaan. Sittemmin markkinoille tulivat tekokuitu- ja untuvapeitteet, joissa pyrittiin maksimaaliseen keveyteen. Niiden myötä unohtui, että peitteen paino usein vaikuttaa unen laatuun kohentavasti.

Riittävän painava peite pitää nukkujan kehon levollisempana rauhoittamalla kehon liikkeitä. Kun peiton tasaiseen painoon tottuu, hermosto rauhoittuu päivän aikana kertyneistä ärsykkeistä ja ylikuormituksesta. Näin syvän unen osuus nukutuista tunneista kasvaa, ja unesta tulee rentouttavampaa. Se palauttaa tehokkaammin niin fyysisestä kuin henkisestä rasituksesta.

Peiton paino ja nukkujan paino

Nykyään vuodevaatteet valmistetaan yleensä materiaaleista, joiden ominaispaino on mahdollisimman kevyt. Lämmöneristämisen kannalta se on järkevää – keveiden materiaalien sisällään pitämä ilma toki eristää lämpöä. Mutta lähes painoton peite ei rauhoita nukkujan kehoa. Painopeittoihin lisätään sen vuoksi painavia, mutta pehmeitä erikoismateriaaleja. Hienojakoisen materiaalin tuoma lisäpaino jakaantuu tasaisesti koko peiton pinta-alalle.

Peiton paino on valittava nukkujan painon mukaan – mitä painavampi nukkuja, sitä painavampi peitto. Viime kädessä sopiva paino on makuasia, mutta usein ohjeena pidetään noin kymmentä prosenttia nukkujan omasta painosta. Liian raskas peitto tuntuu painostavalta, liian kevyt ei tuota tarpeeksi vaikutusta.

Rauhoittava syväpainestimulaatio

Painopeitto antaa ihmisen tuntoaistille tasaisen ja staattisen aistimuksen, joka vaikuttaa koko nukkujan kehon alueella yhtä aikaa. Näin keskushermosto rauhoittuu stressaavankin päivän tuomasta ärsyketulvasta unen aikana. Tuntoaistin saama jatkuva ja tasainen aistimus ikään kuin työntää syrjään unta häiritsevät aistiärsykkeet, joita mieleen on tulvinut päivän aikana.

Siksi monet painopeittoa kokeilleet ovat kertoneet nukkuvansa rauhallisemmin ja levollisemmin. Erityisesti rentouttavan ja palauttavan syvän unen määrä ja osuus nukutusta yöunesta kasvaa, ja siksi he ovat heränneet levänneempinä ja rentoutuneempina kuin ennen. Samoin heidän vieressään nukkuneet kumppanit ovat todenneet, kuinka unen aikainen liikehdintä on vähentynyt ja muuttunut rauhallisemmaksi. Lopputuloksena molemmat ovat nukkuneet paremmin. Erilaisin kehomittausjärjestelmin on myös voitu todeta, kuinka unen aikainen liikehtiminen on vähentynyt ja syvä uni lisääntynyt.

Syvä uni – virkeämpi olo

Kun syvän unen osuus nukutuista tunneista kasvaa, olo on energisempi ja virkeämpi seuraavana päivänä. Niin keho kuin mielikin saavat enemmän voimaa syvän unen palauttavista tunneista, ja seuraava päivä tuntuu sujuvammalta ja olo tarmokkaalta. Jos taas tuntee herätessään itsensä väsyneeksi ja olonsa takkuiseksi, kannattaa kokeilla painopeittoa – vaikutus voi yllättää. Painopeitto on varsin pieni investointi kehon ja mielen hyvinvointiin sekä parempaan elämänlaatuun.

Painopeittojen kanssa kannattaa käyttää erikoisvalmisteisia pussilakanoita. Niissä on kiinnityskohdat vastaavan kokoiselle painopeitolle. Näin kevyt pussilakana ja painava peitto pysyvät kätevästi ja miellyttävästi kokonaisuutena, eikä lakana pakkaudu häiritsevästi kasaan peiton ympäriltä. Painopeiton alle on mukava asettua rauhalliseen uneen seuraavaksikin yöksi.

Tilaa Kuntokaupalta laadukas ja edullinen painopeitto!