Syöt­teen tau­ko­pai­kat ja au­tio­tu­vat avoinna – Met­sä­hal­li­tuk­sen ret­ki­koh­tei­den vuok­ra­tu­vat sul­jet­tiin

Raatetupa sijaitsee kansallispuiston Syötteen osa-alueella erämaisella pohjoisosalla Kumpu-Raatevaaran päällä. Raatetupa on autiotupa, jonka ovet ovat auki.
Raatetupa sijaitsee kansallispuiston Syötteen osa-alueella erämaisella pohjoisosalla Kumpu-Raatevaaran päällä. Raatetupa on autiotupa, jonka ovet ovat auki.
Kuva: Toivo Kiminki

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi Metsähallituksen Luontopalvelujen omassa vuokrauksessa olevien varaus- ja vuokratupien varaukset on peruttu kevätsesongiksi viime lauantaista 21.3.2020 lähtien. Tupia on etenkin kansallispuistoissa, muilla suojelualueilla ja erämaa-alueilla.

Maksullisia varaustupia Syötteellä ovat Ahmatupa, Rytitupa ja Isoniemi. Näiden tupien varaukset on peruttu toukokuun loppuun saakka. Retkeilykohteiden saunoja ei saa toistaiseksi käyttää.

Osa tupia varanneista on kuitenkin jo maastossa tuvan avaimen kanssa, ja turvallisuutensa takia he käyttävät tupaa varauksensa ajan.

Varausten peruminen koskee kansallispuistoissa, muilla suojelualueilla ja erämaa-alueilla olevia tupia, kotia ja kammeja. Rakennukset ovat pieniä, ja niissä on useita hyvin lähekkäisiä petipaikkoja. Kevätsesonkina tuvat ovat etenkin Lapissa usein hyvin varattuja. Retkeilyolosuhteissa riittävän hygienian ylläpito koronavirusepidemian aikana on vaikeaa.

Metsähallitus tiedottaa olevansa yhteydessä varausten tehneisiin. Maksetut varausmaksut palautetaan tai varausta voi siirtää. Tupiin mahdollisesti liittyvistä maastoliikenneluvista tulee lisätietoa lähiaikoina.

Maanantaina Metsähallitus ilmoitti lukitsevansa Lapin matkailukeskusten lähialueilla retkeilijöiden päivätupia, taukokotia sekä päiväkäytöstä ruuhkautuneita autiotupia koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Suljettavat tuvat ja kodat sijaitsevat kansallispuistoissa ja muilla Metsähallituksen hoitamilla retkeilykohteilla.

Syötteen luontokeskukselta kerrotaan, että taukopaikkojen ja autiotupien sulkeminen ei toistaisesksi koske kuin Lapin aluetta.

Pudasjärvellä, myös Syötteen ympäristössä, latujen varsilla olevien päivä- ja autiotupien ovet pysyvät auki. Luontokeskuksen asiakaspalvelu on toistaiseksi tauolla, kuten Metsähallituksen muutkin asiakaspalvelupisteet.

Jo aikaisemmin Metsähallitus on kehottanut välttämään lähtemistä retkeilemään syrjäisille kohteille, joille ei ole liikenneyhteyksiä. Esimerkiksi Lapissa retkeilijöiden tupia on jopa kymmenien kilometrien päässä lähimmistä teistä. Avun saaminen huonojen yhteyksien päässä oleville retkikohteille voi kestää hätätilanteessa hyvinkin pitkään.