Lomautukset: Opet­ta­jien lo­mau­tuk­set siir­ty­ne­vät syksyyn – OAJ:n valitus hal­lin­to-oi­keu­den kä­sit­te­lys­sä

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Syöt­teen hui­pul­le nousee uusi tun­tu­ri­ho­tel­li – jylhä tun­tu­ri­mai­se­ma näyt­te­lee pääosaa

Iso-Syötteen tunturihotellin uudisrakennukseen tulee lähes 4 000 neliötä tilaa. Ikkunapinta-alaa on runsaasti ja näkymä aukeaa laajasti tunturimaisemaan.
Iso-Syötteen tunturihotellin uudisrakennukseen tulee lähes 4 000 neliötä tilaa. Ikkunapinta-alaa on runsaasti ja näkymä aukeaa laajasti tunturimaisemaan.
Kuva: Havainnekuva Asko Lax

Iijokiseudussa julkaistiin 1970-luvulla 14-vuotiaan Asko Laxin piirustus Syötteen ufo-hotellista ja teksti ”Syöte vuonna 2000?”.

– Se oli kyllä tyyliltään paljon futuristisempi kuin tämä. Näkemykseni ovat kehittyneet vähän eri suuntaan, arkkitehti Asko Lax hymähtää ja viittaa suunnittelemansa Hotelli Iso-Syötteeseen, jonka havainnekuvat ovat ensimmäistä kertaa julkisesti nähtävillä Iijokiseudussa.

– Paljon piti vettä virrata Iijoessa, että olemme tässä pisteessä. Tuntuu uskomattoman hienolta.

Viime joulukuussa palaneen tunturihotellin tontille alkaa pian nousta uusi hotellirakennus. Ainutlaatuiselle paikalle, tunturin huipulle, Lax on suunnitellut kolmekerroksisen, maaston muotoja myötäilevän kokonaisuuden kunnianosoituksena ainutlaatuista luontoa kohtaan.

– On täysin poikkeuksellista, että hotelli on tunturin huipulla. Maisema ja luonto ovat pääosassa, mikä tarkoittaa, että hotellin on sopeuduttava maiseman vaatimuksiin.

Uudesta tunturihotellista nousee koko Syötteen matkailukeskuksen tunnus ja symboli. Arkkitehdin inspiraation lähteenä on ollut Syöte itsessään.

– Hienovaraisuus ja luonnon kunnioittaminen ovat olleet lähtökohtina. Esimerkiksi katon muoto sulautuu tunturimaiseman horisonttiin. Pimeään aikaan katon tunturimaisemaan istuva linja valaistaan.

Maisema avautuu heti rakennuksen sisään astuttaessa, mutta vielä vaikuttavampaa on hotellin päällä: vetonaulaksi noussee sen ainutlaatuinen ”kävelykatto”.

Rakennuksen katolla voi kulkea jalan tai vaikka pyörällä, sillä sinne valmistuu tukevarakenteinen reitti ja laaja, noin sadan neliön tasanne. Katolta näkee avaran maiseman kaikkiin suuntiin.

Katon kautta kulkeva kävelyreitti sulautuu lisäksi tunturin huipulla kiertävään retkeilypolkuun.

Laxin ja yrittäjä Juha Kuukasjärven ajatukset kävivät yksiin katon suhteen, joten ”kävelykatto” päätettiin yksissä tuumin toteuttaa, vaikka se edellyttääkin vaativaa suunnittelua.

Kuva hotellirakennuksesta ylhäältä päin. Hotellin uniikkina yksityiskohtana tulee olemaan katon päällä kulkeva reitti ja maisematasanne, jonne sopii kokoontumaan isompikin joukko kerrallaan.
Kuva hotellirakennuksesta ylhäältä päin. Hotellin uniikkina yksityiskohtana tulee olemaan katon päällä kulkeva reitti ja maisematasanne, jonne sopii kokoontumaan isompikin joukko kerrallaan.
Kuva: Havainnekuva Asko Lax

Paitsi että sijainti asettaa omat vaatimuksensa rakennuksen ulkoarkkitehtuurille, myös seinien sisäpuolella on vastattava monenlaisiin tarpeisiin. Arkkitehdin tavoitteena on ollut luoda rakennus, joka tukee matkailuliiketoimintaa mahdollisimman hyvin.

– Koettelemukset käännetään voitoksi ja matkailutoiminnalle tehdään entistä paremmat puitteet.

Lax aloitti arkkitehtityönsä tammikuun loppupuolella ja intensiivinen suunnitteluvaihe kesti kaksi ja puoli kuukautta.

Suunnittelua on ohjannut Juha ja Katariina Kuukasjärven kokoama yksityiskohtainen lista tarpeista.

Laxin mukaan yrittäjien ja henkilökunnan pitkään kokemukseen perustuvat ohjeet ovat olleet arkkitehdin työssä suurena apuna. Henkilökunnan kokemuksiin perustuva tietopaketti onkin ollut koko projektin jouhevan etenemisen salaisuus.

– Pohjalla on jo toimivaksi havaittu menestyskonsepti.

Kolmekerroksisen hotellirakennuksen ylimpään kerrokseen tulevat sijoittumaan laajat vastaanotto- ja ravintolatilat. Keskimmäisessä kerroksessa on muun muassa safaripalvelujen tiloja ja seminaaritila. Alimmaiseen kerrokseen valmistuu kylpyläosasto.

Majoitushuoneita uuteen rakennukseen tulee yhteensä 14 ja ne sijoittuvat ensimmäiseen ja toiseen kerrokseen. Kaikista huoneista on upeat näköalat tunturimaisemaan rinteiden suunnalle.

Kahdesta huoneesta tulee erityisvarusteltuja sviittejä. Fenix-sviitti on saanut nimensä joulukuun tapahtumien myötä – tuhkasta noustaan entistä uljaampina.

Kaksi alinta kerrosta ovat betonirakenteisia ja ylin kerros valmistuu Kontion massiivihirrestä.

– Rakennus kunnioittaa vanhaa hirsirakentamisen perinnettä siten, että siinä on reilut räystäät ja katon kaltevuudet. Rakennus tehdään maaston ehdoilla. Se ei voi olla suorakaiteen muotoinen laatikko, arkkitehti Asko Lax kuvailee.

Arkkitehti ja teollinen muotoilija Asko Lax tekee töitä pääsiassa ulkomaille.

Jyrkkäkosken disco oli ensimmäinen hänen Pudasjärvelle suunnittelemansa rakennus. Syötteen tunturihotelli on se toinen.

– Pudasjärvi on avannut hirsirakentamisen markkinoita rohkeilla päätöksillään.

Moderneja hirsirakennuksia Lax on suunnitellut jo vuodesta 2004 saakka. Parasta aikaa maailmalla on meneillään useita työmaita.

Kansainvälistä työtä Lax pyörittää Taipaleenharjuun vuonna 1771 rakennetussa Taipaleen talossa sijaitsevasta toimistostaan käsin.

– On virkistävää, että työmatka on välillä Taipaleenharjun ja Syötteen välillä.

Hotellin rakennus alkaa ensi viikolla
Toivo Kiminki

Heinäkuun alkupuolella varmistui, että uuden hotellin rakennustyöt saadaan alkuun ensi viikolla, kertovat joulun alla palaneen Hotelli Iso-Syötteen yrittäjät Juha ja Katariina Kuukasjärvi. Tavoitteena on ensimmäisten hotellivieraiden pääseminen majoittumaan heti joulukuun alussa. Tulevan talven markkinointi alkoi keväällä, kun alustavia neuvotteluja käytiin.

– Tulevaisuuteen piti uskoa ja luottaa että suunnitelmat toteutuvat, Kuukasjärvet toteavat.

Sen verran tiukka on edellinen puoli vuotta yrittäjille ollut, että suunnittelu ja järjestelyt eivät ole vapaita suoneet.

– Muutama päivä on oltu pois paikalta, mutta puhelimet ja sähköposti ovat olleet auki ja käytössä päivittäin, Juha Kuukasjärvi muistaa. Täksi kesäksi suunniteltu loma lykkääntyi, nyt ei kauaa passaa täältä pois olla, pariskunta tietää.

Valmistelevat työt palaneen hotellin paikalla on purkamisen jälkeen aloitettu. Paikallinen Syötteen Maansiirto Oy valmistelee tarvittavat kaivannot huipun kallioiseen maaperään.

Paikallisuus oli lähtökohtana myös materiaalivalinnoissa. Itsestään selvä ei hirsi ollut, mutta kun Kontion kanssa päästiin ratkaisuun, ei valinnasta ollut epäilystäkään.

Myös muissa ratkaisuissa suunnittelusta lähtien ovat paikallisuus ja ekologisuus olleet vahvasti mukana. Jo palaneen hotellin lämmitys toimi lähienergialla, ja palossa säästynyt puuhaketta käyttävä lämpölaitos jaksaa lämmittää uudenkin, entistä isomman rakennuksen.

– Nykyaikaisen rakennustekniikan ansioista energiakulutus on entistä paremmin kurissa.

Ihan uuttakin ratkaisua lähienergian käytössä on hotelliin tulossa. Ensi kesänä asennettavat aurinkopaneelit tuottavat sähköä niin, että kesäinen käyttövesi lämpiää ja sähköavusteisten polkupyörien sekä sähköauton latauspisteet toimivat uusiutuvalla energialla.

Hotellin vetovoimatekijänä maastopyöräily saa entistä vahvempaa asemaa.

– Pyörille ja niiden huollolle tulee lisää entistä toimivampaa tilaa reilut sata neliömetriä, Juha Kuukasjärvi kertoo.

Kiinnostus lajiin näyttää alueella kantavan vastoinkäymisestä huolimatta. Saksalaisia pyöräilijöitä vieraili Syötteellä äsken, lisää ryhmiä on tulossa ensi kesänä, Kuukasjärvet iloitsevat.

Yhteistyö vakuutusyhtiön kanssa on toiminut hyvin, Juha Kuukasjärvi sanoo. Hän myöntää ennakkoasennetta olleen, mutta molempien osapuolten avoimen toiminnan ansiosta kaikki on sujunut hyvin.

– Asiat lähtivät rullaamaan kun palon syttymissyy selvisi. Nykyisten rakennusmääräysten mukaan uudisrakennukseen tulee automaattinen alkusammutusjärjestelmä.

Merkittävän tukena kovassa paikassa tuli vasta samanlaisen kohtalon kokenut yrittäjä Pertti Heikkinen, Kuukasjärvi kiittelee.

– Yhdessä on asioita puitu ja hyviä neuvoja on tullut. Vähän tunturihotellia aikaisemmin valmistuvan Kide-hotellin kanssa on yhteistyötä viritelty. Me tuotamme heille ohjelmapalveluita, Kuukasjärvet kertovat.