Syöt­teen alueen hiih­to­la­tu­jen kun­nos­sa­pi­to jatkuu tois­tai­sek­si – hiih­tä­jil­tä pai­net­ta hiih­to­kau­den jat­ka­mi­seen

Eeva Haasonen, Hilda Salonen, Annika Jokinen, Emmi Kiljunen, Laura Kankkunen ja Helmi Peipinen ottivat odottamattoman tilanteen harjoittelun kannalta. Syötteen laduilla meni viikko ja kertyi paljon kilometrejä. Kuvassa hiihtäjät tiistaina.
Eeva Haasonen, Hilda Salonen, Annika Jokinen, Emmi Kiljunen, Laura Kankkunen ja Helmi Peipinen ottivat odottamattoman tilanteen harjoittelun kannalta. Syötteen laduilla meni viikko ja kertyi paljon kilometrejä. Kuvassa hiihtäjät tiistaina.

Syötekylän hiihtolatujen kunnossapito jatkuu toistaiseksi. Keskiviikkona asiaa pohdittiin kunnostusta rahoittavan Syötteen latupoolin kokouksessa.

Latupooli tiedottaa, että se jatkaa Syötteen latureittien ylläpitoa.

Tiedotteen mukaan 13. huhtikuuta saakka huolletaan ladut alueella Kelosyöte–Iso-Syöte–Luontokeskus–Syötteen kierros.

Pyöräreittien huolto lopetetaan tämän kauden osalta.

– Tällä päätöksellä latupooli haluaa taata riittävän määrän talvireittejä Pudasjärven ja Syötteen asukkaille sekä mökkiläisille. Huollettavien reittien määrän pienentämisellä säästettävä raha varataan ensi talvea varten, jotta varmistetaan latupoolin toiminta ja talvireittien avaaminen myös tulevalla kaudella, tiedotteessa todetaan.

Viikon verran poikkeustilassa, mieluisassa sellaisessa, Pytkynharjun mökillä viettänyt nuorten naisten porukka vetoaa Syötteen latujen kunnossapidon puolesta.

– Ei täällä mikään virus leviä kun vain hiihdellään. Taukopaikoissa pysytellään etäällä toisista, nekin voisivat olla auki.

Vantaalaiset Eeva Haasonen ja Hilda Salonen, lahtelaiset Annika Jokinen ja Emmi Kiljunen sekä Laura Kankkunen Järvenpäästä ovat hyvin pärjänneet ilman ravintoloitakin.

– Itse on käyty tarvikkeet kaupasta ja laitettu ruokaa. Muuten on vain hiihdetty.

Tiistaiksi hiihtokilpailuissa tutuksi tullut Helmi Peipinen hurautti seuraksi Oulusta, hiihtämään hänkin. SM-kilpailujen tasolla menestyneet nuoret naiset pitävät ulkoilua tässäkin tilanteessa tärkeänä niin terveyden kuin mielenvirkeyden kannalta, ja hiihto on heistä ulkoilua parhaasta päästä. Harjoittelua naiset eivät ole lopettaneet, vaikka kilpailukauden äkillinen keskeytyminen kovasti harmittaakin.

Painetta on jatkaa hiihtokautta, kertoi yrittäjä Jari Särkelä, jonka vastuulla latujen kunnossapito on tämänkin talven ajan ollut.

– Kylän mökit ovat ainakin tämän viikon varattuja ja kovasti ihmiset kyselee latutilannetta.

Särkelä pitää poolin suurimpien maksajien asennetta tärkeänä jatkolle. Jos ne päättävät keskeyttää poolimaksujen maksut, voi kunnostus päättyä. Ilman säännöllistä kunnossapitoa eivät ladut pitkään pysy turvallisina. Itse hän luottaa siihen, että laduilla kulkijat ymmärtävät oman ja muiden edun takia pitää toisiin liikkujiin riittävän etäisyyden.

Kelkkaurien kunnostus alkaa olla lopussa jo aiempien suunnitelmien mukaan. Viimeisiä kunnostuksia tehtiin alkuviikolla Ranualle menevällä uralla. Syötteen ympäristön kelkkauria vielä kunnostetaan ainakin alkutalven suunnitelmien mukaan, lunta kun näyttää riittävän. Myös talvipyöräilyreitit ovat toistaiseksi kunnostettavien listalla, Särkelä kertoi maanantaina.

Yllättäen eteen tullut tilanne panee monen Syötekylän yrityksen suunnitelmat täysin uusiksi.

– Huoli on kova, varsinkin majoitus- ja ravintolapuolen yrittäjillä.

Oman yrityksensä, Syötteen maansiirron, työtilanteen mies luottaa pysyvän hyvänä. Tiet tullaan varmasti pitämään kunnossa, hän luottaa. Talven poikkeuksellisuudesta kertoo se, että yrityksen urakointialueella on meneillään jo kolmas vallienkaatokierros.

– Mihinhän sen lumen saa kohta mahtumaan, yrittäjä miettii.

Vaikka ladut ovat kunnossa, on muissa luontoretkeilyyn liittyvissä toiminnoissa muutoksia Syötteelläkin. Esimerkiksi Ahmatuvan latukahvilasta talven viimeiset munkit myytiin sunnuntaina, viestittää yrittäjä Tommi Pintamo-Kenttälä.

Juttua päivitetty keskiviikkona 25.3.2020 kello 14.40. Lisätty tieto latupoolin kokouksen päätöksestä liittyen latujen kunnossapitoon.