Pääkirjoitus

Seinät eivät ole vain seiniä, vaan kantavat mukanaan paljon paikallishistoriaa – Suojalinna on arvokas rakennus

Pudasjärven kansalaisopiston toiminta vanhan lukion tiloissa on päättynyt. Lukiontiellä sijaitsevat kaksi varsin suurta rakennusta ovat huonossa kunnossa eikä opetustoimintaa siellä enää haluttu jatkaa.

Tiloissa on pidetty paitsi kansalaisopiston kursseja, runsaasti myös muiden tahojen järjestämiä koulutuksia ja tilaisuuksia.Kansalaisopiston korvaavien tilojen kartoitus on osoittanut, ettei Pudasjärvellä ole liikaa kokoontumispaikkoja tai esimerkiksi sisäliikuntatiloja. Hyvän olon keskukselle on siis tarvetta tästäkin näkökulmasta.

Kyseisestä aiheesta juttua kirjoittaessani yhdeksi kurssien pitopaikaksi mainittiin Suojalinna. Urheilukentän reunalla ylväästi seisova Suojalinnan talo on yksi Pudasjärven komeimpia.

Kirjastovirman artikkelin mukaan suojeluskuntatalon juhlallisia vihkiäisiä vietettiin 22.6.1930. Yhteisen toimitalon rakentamisen rahoitus hoidettiin suurelta osin pankkilainoin ja lahjoituksin. Eräs suurimpia hankkeen tukijoita olivat paikalliset lotat.

Artikkeli kertoo, että talon suuri juhlasali antoi mahdollisuuden myös paikkakunnalla virinneille kulttuuriharrastuksille. Tätä kunniakasta perinnettä on hieno jatkaa.

Noista ajoista on tähän päivään tultu pitkä matka, ja Suojalinna on saanut nähdä monenlaista. Edelleen talo on kuitenkin pystyssä, mutta toiminta siellä vaikuttaa nykyään olevan melko vähäistä. Olisiko syytä tehdä jotakin tämän upean rakennuksen säilymiseksi?

Pudasjärvellä puretaan paljon ja syystä. Lopullisen kohtalon saavat tulevaisuudessa myös entisen lukion rakennukset.

Purkamisen ja uuden rakentamisen rinnalla on erittäin tärkeä myös vaalia ja säilyttää rakennuskantaa. Järkevästi harkiten on tarpeen kunnostaa vanhaa ja jatkaa sukupolvien mittaista ketjua.

Seinät eivät ole vain seiniä, vaan kantavat mukanaan tietoa, tarinoita, muistoja, paikallishistoriaa ja suurta kulttuuriperintöä.

Toivon Suojalinnalle arvokasta tulevaisuutta. Niin, ja onhan se myös hirsirakennus.