Joko luit: Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­joh­ta­ja Tomi Timonen mil­joo­na­luo­kan sääs­töis­tä: "Nä­ky­mät ovat muut­tu­neet no­peas­ti huo­nom­paan suun­taan"

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ruska 20 -har­joi­tuk­ses­sa yli 60 len­to­ko­net­ta ja 4800 so­ti­las­ta – tu­ki­koh­ta­na myös Pu­das­jär­ven len­to­kent­tä

Ilmavoimat järjestää Ruska 20 -ilmaoperaatioharjoituksen 28.9.-6.10.2020. Harjoitus näkyy ja kuuluu suuressa osassa pohjoista ja keskistä Suomea.

Ilmavoimien Ruska 20 pääsotaharjoitukseen osallistuu mm. 60 Hornet -monitoimihävittäjää sekä Ruotsin ilmavoimien JAS Gripeneitä Luulajasta. Lentotoiminnassa tukeudutaan myös Pudasjärven lentokentälle.
Ilmavoimien Ruska 20 pääsotaharjoitukseen osallistuu mm. 60 Hornet -monitoimihävittäjää sekä Ruotsin ilmavoimien JAS Gripeneitä Luulajasta. Lentotoiminnassa tukeudutaan myös Pudasjärven lentokentälle.

Ilmavoimien vuoden pääsotaharjoitukseen osallistuu yli 60 lentokonetta ja noin 4800 henkilöä ympäri Suomea. Mukana on noin 2500 on reserviläistä. Koko harjoituksen ajan käytössä ovat Rovaniemen, Jyväskylän, Oulun, Kajaanin ja Hallin tukikohdat .

Lentotoimintaa on eniten 2.-6. lokakuuta, jolloin käytössä ovat myös Kuopion, Seinäjoen, Kokkola-Pietarsaaren, Vaasan, Pudasjärven ja Kuusamon lentokentät. Tukikohtien ympäristössä ja harjoituskäyttöön otetuilla alueilla liikkuu maajoukkoja, joten alueille on asetettu liikkumisrajoituksia.


Suurin osa harjoitukseen osallistuvista koneista on Ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä.

Myös Ruotsin ilmavoimat on mukana JAS 39C/D Gripen -monitoimihävittäjillä sekä valvonta- ja taistelunjohtokone Arguksella. Ruotsalaiset tukeutuvat pääasiassa Rovaniemelle sekä Luulajan tukikohtaan Ruotsissa.

Harjoitukseen liittyy lentotoimintaa matalilla lentokorkeuksilla sekä 10 kilometrin korkeudessa lennettäviä yliäänilentoja. Lisäksi käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppuja, jotka voivat näkyä kirkkaina valoilmiöinä ja aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.


Vuosittain järjestettävien Ruska-harjoitusten tavoitteena on kehittää Ilmavoimien valmiutta, sekä kouluttaa kantahenkilökuntaa, varusmiehiä ja reserviläisiä, jotka toimivat poikkeusolojen tehtävissään Ilmavoimien liikkuvan taistelutavan mukaisesti.

Joukot jakautuvat ilmapuolustustehtäviä harjoittelevaan ja harjoitusvastustajaa kuvaavaan osapuoleen. Skenaario kehittyy reaaliaikaisesti, joten lentotoimintaa voi olla kaikkina vuorokauden aikoina.

‒ Ruska 20 osoittaa Ilmavoimien korkeaa valmiutta Suomen alueellisen koskemattomuuden ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamiseen 24/7 kaikissa tilanteissa, kertoo harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Juha-Pekka Keränen.

Harjoituksessa noudatetaan koronaviruksesta johtuvia valtakunnallisia, alueellisia ja paikallisia rajoitteita. Keräsen mukaan Ilmavoimat seuraa COVID-19-tilanteen kehitystä jatkuvasti ja tarvittaessa harjoituksen toteutustapaa voidaan muuttaa lyhyellä varoitusajalla.