Pääkirjoitus

Pudasjärven vastaanottokeskuksen tilanteessa äkkikäännös – vuoden aikana puheet vaihtuivat Maahanmuuttovirastossa päinvastaisiksi

Reilu vuosi sitten, joulukuussa 2018, Hirsikampuksen salissa juhlittiin Oulun vastaanottokeskuksen eli VOK:n Pudasjärven yksikön kymmenvuotisjuhlia.

Paikalla oli paljon väkeä ja tunnelma oli lämminhenkinen ja hyväntuulinen. Aistittavissa oli myös hyvällä tavalla ylpeyttä Pudasjärvellä useiden vuosien ajan tehdystä työstä, jonka tavoitteena on ollut tarjota uusia mahdollisuuksia kotimaastaan pakenemaan joutuneille maahanmuuttajille.

Juhlassa Maahanmuuttovirasto Migrin vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen onnitteli Pudasjärveä erinomaisen hyvin tehdystä maahanmuuttotyöstä. Hän mainitsi Pudasjärven yksikön kuuluvan perinteiseen, hyvää kantaan, jonka toiminta on vakaalla pohjalla. Hän maalasi puheessaan myönteisiä tulevaisuudennäkymiä toteamalla: ”Kun pidätte toiminnan laadun korkealla sekä asenteen ja kustannukset hyvällä tasolla, siitä seuraa hyvää tulevaisuudessa.”

Tällä viikolla Nuutinen vieraili Pudasjärvellä mukanaan täysin erilainen sanoma: Migri suunnittelee Pudasjärven yksikön lakkauttamista. Vaikuttaa siltä, että pieni Pudasjärvi joutuu Migrin valtakunnallisten säästötavoitteiden kärsijäksi. Viime vuoden lopulla virasto nimittäin ilmoitti taloustilanteensa olevan tiukilla ja joutuvansa hakemaan säästöjä muun muassa yt-menettelyjen kautta. Pudasjärven kannalta kyseessä on erittäin ikävä uutinen. Yksikön lakkautuspäätös merkitsisi paitsi työntekijöiden töiden loppumista, myös monella muulla tavoin suurta menetystä paikkakunnalle. Täällä on tehty pitkään työtä maahanmuuttaja-asioiden parissa ja sillä on ollut suoraan ja välillisesti monenlaisia vaikutuksia.

Maahanmuuttoasioissa äkkinäisiin käänteisiin on totuttu. Vuoden 2008 turvapaikanhakijoiden silloinen ennätysmäärä oli pontena keskuksen perustamiseen Pudasjärvelle. Aivan eri mittakaavaan noustiin kuitenkin vuonna 2015. Tuolloin Pudasjärven yksikkökin oli ääriään myöten täynnä. Tilanteet voivat siis muuttua nopeasti, mutta jos aiheeseen liittyvä tietotaito lähtee ja kiinteistöt tyhjenevät Pudasjärveltä, on toiminnan suunta valitettavasti pitkälti sinetöity.