Pu­das­jär­ven ter­veys­ase­mal­le on avattu oma in­fek­tio­vas­taan­ot­to hen­gi­tys­tie­oi­rei­sil­le asiak­kail­le – ko­ro­na­tes­tien tekoon valmius

Oulunkaaren terveysasemille on perustettu erilliset infektiovastaanotot kaikille hengitystieinfektio-oireista kärsiville asiakkaille. Pudasjärven terveysasemalla vastaanoton sisäänkäynti sijaitsee terveysaseman sisäpihan puolella ja sinne on opasteet.

– Infektiovastaanotolla ja normaalilla päivystysvastaanotolla on erikseen omat hoitajat ja lääkärit, kertoo Oulunkaaren johtava lääkäri, ylilääkäri Tuula Saukkonen.

Erilliselle vastaanotolle ohjataan kaikki hengitystieinfektioista kärsivät asiakkaat, jotka puhelimitse tehdyn arvioinnin perusteella tarvitsevat vastaanottoajan terveydenhuollon ammattilaiselle.

Infektiovastaanotolla työntekijät käyttävät hengityssuojaimia suojatakseen itsensä tartunnoilta. Myös potilaalle laitetaan hengityssuojain.

Edelleen ohjeena on, että ensimmäinen yhteydenotto tulee tehdä puhelimitse, jos epäilee saaneensa koronavirustartunnan ja tarvitsee mahdollisesti hoitoa.

Arkipäivisin tulee soittaa omalle terveysasemalle, josta saa tarkemmat ohjeet. Iltaisin ja viikonloppuisin päivystää ympäri vuorokauden auki oleva Oulun seudun yhteyspäivystyksen puhelinnumero, joka toimii myös alueellisena neuvontanumerona.

Pudasjärven terveysasemalla on myös valmius tehdä koronavirustesti. Näytteet otetaan terveysaseman ulkopuolella esimerkiksi niin, että asiakas istuu autossa.

– Oulunkaaren alueella ei ole todettu yhtään koronavirustartuntaa, mutta joitakin näytteitä on otettu, Saukkonen tietää.

Näytteitä voidaan ottaa, jos on vahva epäily siitä, että potilaalla saattaa olla koronavirustartunta.

– Noudatamme Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ohjeistusta testauksesta.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella kaikkien koronavirustartunnan saaneiden tautiketjut on pystytty selvittämään. Saukkosen mukaan alueella ei ole epidemiaa.

– Tilanne on rauhallinen koko sairaanhoitopiirin alueella, mutta olemme hyvin varautuneita.

Varautuminen on jo vaikuttanut Pudasjärven terveysaseman toimintaan muun muassa siten, että terveysaseman hoitajien ja lääkärien lauantaipäivystys loppui viime viikonloppuun.

Myöskään sunnuntaisin ei ole hoitaja- tai lääkäripäivystystä.

Lisäksi koronavirustilanteesta johtuen Oulunkaarella on otettu yhteyttä kaikkiin yli 70-vuotiaisiin ja riskiryhmään kuuluviin asiakkaisiin, joilla olisi ollut lähiaikoina kiireetön vastaanottoaika.

Aikoja on peruttu ja potilaita palveltu puhelimitse.

– Kiireetön toiminta vähennetään minimiin, jos epidemia tulee. Tällöin voimme tehdä muutoksia toimintaan ja lisähenkilökuntaa siirretään muusta toiminnasta kiireelliseen työhön. Muutenkin olemme valmiudessa tekemään tarvittaessa nopeita muutoksia toimintaamme, Saukkonen painottaa.

Saukkonen ei ole huolissaan Pudasjärvellä tai muualla Oulunkaaren alueella mökkeilevistä vapaa-ajan asukkaista. Heidän joukossaan on oletettavasti myös riskiryhmiin kuuluvia, jotka haluavat pois kaupungista tässä tilanteessa, kun liikkumista on rajoitettu.

– Uskon, että ihmiset noudattavat ohjeita. Tietenkään sairaana tai esimerkiksi karanteeniin asetettuna ei saa lähteä liikkeelle.

Tässä tilanteessa kaikilta edellytetään vastuullisuutta ja ohjeiden noudattamista.

Ensisijaisesti mökkeilijöiden tulee sairastapauksessa ottaa yhteyttä oman asuinkuntansa terveydenhuoltoon. Päivystyksellistä hoitoa vaativat voidaan hoitaa läheisimmässä terveyskeskuksessa, jatkohoidot ohjataan omaan terveyskeskukseen pääsääntöisesti.