Joko luit: Pu­das­jär­ven kau­pun­gin­joh­ta­ja Tomi Timonen mil­joo­na­luo­kan sääs­töis­tä: "Nä­ky­mät ovat muut­tu­neet no­peas­ti huo­nom­paan suun­taan"

Katso kuvat: Pe­rin­tei­nen jou­lun­avaus Pu­das­jär­ven torilla valaisi pimeän illan joulun värein – katso ku­va­gal­le­ria

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Pu­das­jär­vel­lä ta­lout­ta so­peu­te­taan mil­joo­nil­la ta­voit­tee­na pal­ve­lui­den ja it­se­näi­syy­den säi­lyt­tä­mi­nen – kun­ta­lii­ton pää­eko­no­mis­ti puhuu jo kun­ta­lii­tok­sis­ta

Pudasjärvellä edessä miljoonasopeutukset. Tavoite tulla omillaan toimeen ja itsenäisenä vaikka kuntaliiton ekonomisti puhuu jo kuntaliitoksista.

Suomen kunnissa kipuillaan talouslukujen kuristuksessa. Osa kunnista miettii ja toteuttaakin jo talouden tasapainottamisohjelmia, osa on aloittanut muutosneuvottelut. Ennustettavuus on haasteellista.

Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallion näkökulmasta tilanne kunnissa ei vielä näytä niin pahalta kuin vuonna 2019. Se vuosi on jäänyt kuntahistoriaan merkintänä raskaasta talousvuodesta,  jolloin valtionosuuksia leikattiin ja kuntien verotulot vähenivät.

Sitten tuli korona-aika ja kunnat saivat koronasta aiheutuviin tappioihin tukea.

– Valtion politiikka muuttaa kuntien tilanteita äärilaidasta toiseen, hän kiteyttää.

Pudasjärvellä asia on tuttu. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Vesa Riekki toteaa kaupungin taloutta heikentävän nyt monet ulkopuolelta tulevat asiat.

– Valtionosuudet ovat pienentyneet ja oletettavasti verotulotkin vähenevät yleisen talouden myötä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.