Postin lakko vai­kut­taa myös Ii­jo­ki­seu­dun ja­ke­luun – ti­laa­jien kan­nat­taa ak­ti­voi­da il­mai­set di­gi­tun­nuk­set

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU kertoo tiedotteessaan, että Postin lakko alkaa maanantaina 11. marraskuuta kello 6.

Lakko koskee kaikkia postinjakelun, käsittelyn ja kuljetuksen työtehtäviä. Lakon piiriin eivät kuulu kansalaisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät työtehtävät.

Lakko päättyy 24. marraskuuta kello 24.00.

Liitto kertoo, että työehtosopimusneuvotteluissa ei ole edetty ja neuvottelut ovat tämän päivän osalta ohitse. PAUn mukaan valtakunnansovittelijalla ei ollut edellytyksiä jättää sovintoesitystä. Sovittelua jatketaan keskiviikkona 13. marraskuuta. PAUn hallitus on koolla perjantaina.

PAUn näkemyksen mukaan lakko on vastine Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusneuvotteluissa työnantaja Palvelualojen työnantajaliitto Paltan ja Postin esitykselle korvata nykyisen työehtosopimuksen määräykset kokonaisuudessaan soveltuvin osin Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevaa työehtosopimusta vastaavilla määräyksillä.

Miten lakko vaikuttaa?

Postin arvion mukaan lakko vaikuttaisi eri postiryhmien jakeluun eri volyymilla.

Kirjeposti: Kirjeissä viiveet voivat olla viikkoja. Asiakas helpottaa kirjeiden käsittelyä huolellisilla merkinnöillä.

Aikakauslehdet ja päivällä jaettavat sanomalehdet: Aikakauslehtiä jaetaan postin päiväkannossa, jossa jaetaan myös sanomalehtiä ja mainoksia. Näissä jakelu häiriintyy ja viiveet voivat olla jopa viikkoja. Esimerkiksi monet paikallislehdet aikovat perustaa lakon ajaksi jakelupisteitä eri puolille levikkialuettaan. Tilaajat voivat käydä hakemassa lehtensä näistä noutopisteistä, kuten myös lehtien konttoreista.

Varhaisjakelu: Lehtien varhaisjakelua hoitaa moni toimija, eikä varhaisjakelu ole postinkaan osalta työtaistelun piirissä.

Paketit: Paketit kulkevat myös lakon aikana, mutta toimituksissa voi olla useampien päivien viiveitä. Pakettien käsittely on suurelta osin koneistettu. Paketin tilauksessa on tärkeätä, että verkkokaupasta tilatussa paketissa on asiakkaan puhelinnumero selkeästi näkyvillä. Kun asiakas itse lähettää paketin, se kannattaa lähettää hyvin pakattuna vahvassa pahvilaatikossa. Joulupaketit ja jouluksi tilatut paketit ehtivät perille. jos lakko kestää enintään kaksi viikkoa.

Joulukortit: On entistäkin tärkeämpää, että joulukortit laitetaan jaossa oleviin joulutervehdysten punaisiin postituskuoriin.

Turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt (esimerkiksi ruoka-, elintarvike-, ruokakassi-, lääke-, sairaala- ja muut vastaavat paikalliset ja valtakunnalliset terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät lähetykset) ovat lakon ulkopuolella eli niihin lakko ei vaikuta.

Postin palvelupisteet toimivat lakon aikana normaalisti, samoin varasto- ja rahtipalvelut.

Posti hoitaa tällä hetkellä osan Iijokiseudun jakelusta ja lakko vaikuttaa näiden lehtien jakeluun kahden viikon ajan.

– Onneksi Iijokiseudun varhaisjakelu toimii normaalisti, joten sen piirissä olevat tilaajat saavat Iijokiseudun postilaatikkoihinsa. Tavoiteena on jakaa Kaleva Median varhaisjakelun kautta niin paljon lehtiä kuin mahdollista, päätoimittaja Martta Oinas-Panuma miettii.

– On todella harmi, että Postin lakon takia osa tilaajista jää ilman paperista lehteä. Kaleva Median varhaisjakelu ei valitettavasti voi jakaa lehteä kaikille tilaajillemme laajalla ilmestymisalueellamme.

Postin jakelun piirissä olevat tilaajat voivat hakea lehden Iijokiseudun toimituksesta.

Varmin tapa päästä tuoreeltaan kiinni alueen uutisiin, on aktivoida Iijokiseudun digitaaliset palvelut sisältävä Kaleva-tili, joka kuuluu valmiiksi jokaiselle lehtemme tilaajalle.

– Nyt on hyvä tilaisuus tutustua näköislehteen, jos tilaaja ei ole sitä vielä tehnyt. Asiakaspalvelumme auttaa kirjautumisessa, Oinas-Panuma kehottaa.

Mikäli et ole vielä ottanut Kaleva-tiliä käyttöön, voit aktivoida sen täältä.

Kaleva-tiliin kuuluu iijokiseutu.fi:n rajaton lukuoikeus ja viikoittain päivittyvä näköislehti. Tilin luominen on ilmaista ja sitä varten tarvitset toimivan sähköpostiosoitteen ja lehtitilauksesi asiakasnumeron.

Mikä lakko?

Postin työehtosopimusneuvottelut eivät ole edenneet. Lakko alkaa maanantaina 11. marraskuuta ja päättyy 24. marraskuuta.

Lakon piirissä on noin 9 000 työntekijää eri puolilla Suomea.

Kaleva Median omassa jakelussa ja Oulun Suorajakelussa olevat lehdet jaetaan normaaliin tapaan.

Lakon aikana Iijokiseudun tilaajia pyritään informoimaan mahdollisista poikkeusjärjestelyistä esimerkiksi verkkolehdessä ja sosiaalisessa mediassa.

Iijokiseudun tilaajille kuuluu Iijokiseudun digitaaliset palvelut.