Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Po­ro­va­hin­ko­lau­ta­kun­ta koko po­ron­hoi­to­alueel­le ja lain­käyt­tö­toi­mi­val­ta ylei­sil­le tuo­mio­is­tui­mil­le – hal­li­tus esittää uutta lakia po­ron­hoi­to­lain muut­ta­mi­sek­si

Hallitus on antanut eduskunnalle 5.10.2020 esityksen laista poronhoitolain muuttamiseksi.

Uuden lain myötä koko poronhoitoalueelle perustetaan porovahinkolautakunta ja lainkäyttötoimivalta riita-asioissa siirtyy yleisille tuomioistuimille.

Hallituksen esittämä laki lakkauttaa nyt käytössä olevat kuntakohtaiset arvioimislautakunnat. Lautakunnat ovat tähän asti toimineet ratkaisijoina ensiasteen riidoissa, jotka koskevat porojen viljelyksille, taimikoille ja asuntojen pihoille aiheuttamien vahinkojen korvaamista sekä alueiden aitaamista

Esityksen mukaan poronhoitoalueelle perustetaan porovahinkolautakunta, joka toimii alueella puolueettomana ja riippumattomana asiantuntijaelimenä. Lautakunta antaa pyynnöstä asiantuntijalausuntoja porojen aiheuttamasta vahingosta ja paliskunnan laissa säädetystä aitaamisvelvollisuudesta. Lautakunta tarjoaa myös sovittelupalveluja riitojen osapuolille.

– Lakiesityksen tarkoituksena on luoda toimiva ja läpinäkyvä malli porovahinkojen korvaamiseksi sekä maanomistajien että poronhoidon kannalta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.