Kesäkuvakisa: Osal­lis­tu Ii­jo­ki­seu­dun ke­sä­ku­va­ki­saan ja voita hienoja pal­kin­to­ja – Katso jat­ku­vas­ti täy­den­ty­vä ku­va­gal­le­ria

Poliisi va­roit­taa vas­taa­mas­ta – myös pu­das­jär­ve­läi­set saaneet hui­jaus­soit­to­ja +44-al­kui­sis­ta nu­me­rois­ta

Ennen puheluun vastaamista kannattaa tarkistaa, millaisesta numerosta soitto tulee. Jos numeron alussa on +44 ei puheluun kannata vastata, sillä kyseessä on todennäköisesti huijari.
Ennen puheluun vastaamista kannattaa tarkistaa, millaisesta numerosta soitto tulee. Jos numeron alussa on +44 ei puheluun kannata vastata, sillä kyseessä on todennäköisesti huijari.
Kuva: Toivo Kiminki

Pudasjärven poliisiin on viime viikkojen aikana joitakin kertoja ilmoitettu ulkomailta tulleista puheluista, jotka ovat usein tulleet +44-alkuisesta numerosta.

Puhelussa soittaja on kysellyt puheluun vastanneelta henkilötietoja, osoitetietoja, henkilötunnusta tai muita ns. ulkopuolisille kuulumattomia henkilökohtaisia asioita. Joissakin puheluissa soittaja on pyytänyt rahaa jonkin syyn takia tai kysellyt nettipankkitunnuksia ja niiden tunnuslukuja.

Poliisi painottaa, että tällaisiin puheluihin ei kannata vastata lainkaan.

Jos puheluun kuitenkin vastaa, kannattaa puhelu lopettaa nopeasti ja olla tarkkana:

– Missään nimessä ei ainakaan saa antaa mitään tietoja itsestään, pankkitilistään tai osoitteistakaan. Kyseessä on selvä huijari, joka yrittää eri konstein huijata ihmisiltä rahaa tai muita henkilökohtaisia tietoja, joita voi hyväksikäyttää rikolliseen toimintaan, poliisilta tiedotetaan.

Kyseessä on selvä huijari.

Usein puhelut ovat tulleet +44-alkuisesta numerosta, mikä on Ison-Britannian kansainvälinen suuntanumero eli maatunnus puhelinnumeron alussa.

– Mikäli varsinkin +44-alkuisesesta numerosta tulee puhelu, eikä soittaja ole kukaan Englannissa asuva tai käyvä tuttava, jolta puhelun voi olettaa tulevan, on paras jättää vastaamatta puheluun.

Kyseisiä huijauspuheluita on tullut myös vanhemmalle väestölle, ja heiltä on pyydetty mitä erilaisimpia henkilökohtaisia tietoja ja jopa suoraan rahaakin.

– Näin ollen myös vanhempaa väestöä edustavia läheisiään kannattaa muistuttaa olla vastaamatta kyseisiin puheluihin, poliisista korostetaan.

Viime viikkojen aikana vastaavista huijauspuheluista on uutisoitu Suomessa monissa medioissa. Soittokampanjoita on tehty +44-alkuisista numeroista.