Itsenäisyyspäivä: Suomi 105 vuotta – Katso ku­va­koos­te it­se­näi­syys­päi­vän juh­lin­nas­ta Pu­das­jär­vel­lä

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Poliisi ei ehdi kaik­kial­le Koil­lis­maal­la­kaan – etu­si­jal­la ih­mis­ten tur­val­li­suu­ten liit­ty­vät ri­kok­set

Vaikka Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon tilasto vuosina 2015–2018 poliisille ilmoitettujen omaisuusrikosten, varkauksien ja vahingontekojen osalta on valtakunnallista keskiarvoa parempi, myöskään Koillismaan poliisi ei ehdi hoitaa kaikkia tehtäviään.

– Jos teko on vähäinen ja jälkiä vähän, rikospaikka syrjässä ja vaatii useamman tunnin reissun, se saattaa jäädä tekemättä, myöntää komisario Risto Määttä Kuusamosta.

– Meillä täälläkin on resurssivaje. Joka paikkaan ei pysty satsaamaan. Etusijalla ovat ihmisten turvallisuuteen liittyvät ja törkeäksi luokitellut omaisuusrikokset.

Koillismaalla nyt puheena olevien lievempien ratkaisemattomien rikosten määrään vaikuttaa hänen mukaansa se, että alueella on paljon vapaa-ajan asuntoja.

– Mahdollinen rikos saatetaan havaita vasta puolen vuoden kuluttua tapahtuneesta. Tämä luonnollisesti vaikeuttaa tutkintaa – mutta aina tehdään mitä voidaan, vaikka olisi mahdotonta saada selville.

Määttä myöntää, että Helsingin Sanomien teettämä tutkimus perustuu faktatietoihin, mutta tilastot ovat tilastoja. Naapurialueiden poliisityötä hän ei ryhdy kommentoimaan.

– Varsinkin pienten paikkakuntien kohdalla saattaa käydä niin, että rikosten ratkaisuprosentti on yli sata, mikä johtuu siitä, että edellisten vuosien rikoksia on ratkennut seuraavana vuonna.

Yleisesti ottaen pienillä vähäväkisillä seuduilla rikokset selviävät hänen mukaansa helpommin, koska mahdolliset tekijät ovat poliisille ennalta tuttuja.

– Asiaan vaikuttaa myös se, onko paikkakunnalla oma poliisiasema. Lisäksi tutuille poliiseille yleisö antaa oudoista kulkijoista helpommin vihjeitä.

Mahdollinen rikos saatetaan havaita vasta puolen vuoden kuluttua tapahtuneesta.