Pääkirjoitus

Pienin askelin kohti ko­ro­na­ra­joi­tus­ten pur­ka­mis­ta – toi­vot­ta­vas­ti kai­kes­ta huo­li­mat­ta on tulossa mukava kesä

Ikinä aiemmin suomalaiset eivät ole saaneet seurata suorana lähetyksenä tulevia valtioneuvoston tiedotustilaisuuksia niin tiuhaan tahtiin kuin tänä keväänä.

Maanantaina ministerit saapuivat jälleen kameroiden eteen kertomaan viimeisimmät käänteet Suomen toimenpiteistä koronavirusepidemian hoidossa.

Ensimmäiseksi painotettiin, että Suomi elää edelleen historiallisten poikkeusolojen aikaa. Suomeksi sanottuna se tarkoittaa sitä, että arkemme ei ole tavalliseen totuttua ja toimintaamme rajoitetaan ihmisten terveyden ja turvallisuuden tähden.

Samaan aikaan hallitus kuitenkin on aloittanut viestinnän siitä, että olemme pienin askelin palaamassa kohti normaalimpaa yhteiskuntaa. Normaali on tässä tapauksessa vaikea määritellä, sillä koronavirus on saanut aikaan sen, että joudumme turvautumaan toteamukseen "uudesta normaalista", koska kukaan ei vielä tarkkaan tiedä, miten maailmanlaajuisesti onnistutaan löytämään keinot koronaviruksen taltuttamiseksi.

Viime viikon keskiviikkona kerrottiin peruskoulujen avaamisesta 14. toukokuuta. Päätös on herättänyt ansaitusti paljon keskustelua.

Se on kuitenkin selkeä ja velvoittaa oppilaat osallistumaan lähiopetukseen, jos lääkäri ei toisin totea. Pudasjärven tilanteen valossa minä päästän lapseni kohtuullisen turvallisin mielin kouluun.

Kesää kohti voidaan nyt muutenkin katsoa hieman huojentunein mielin: kokoontumisrajoituksia höllennetään, valtaosa julkisista tiloista avataan ja ravintoloihinkin pääsee jonkin ajan kuluttua syömään. Toivottavasti tulossa on mukava kesä hygienia- ja turvallisuusohjeita noudattaen.

On ollut ilahduttavaa huomata, että koronavirustilanteesta huolimatta Pudasjärvellä on havaittavissa virkeää kehitystä. Siitä viimeisimpänä esimerkkinä on Kurenalan ydinkeskustaan nousseet rakennustyömaan aidat, joiden sisällä aletaan möyriä maata Pudasjärven ensimmäisten hirsikerrostalojen perustusten luomiseksi. Sitä on kannustavaa seurata.