Itsenäisyyspäivä: Suomi 105 vuotta – Katso ku­va­koos­te it­se­näi­syys­päi­vän juh­lin­nas­ta Pu­das­jär­vel­lä

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Pe­tä­jä­kan­kaan­tien oma­ko­ti­pa­lo ja sur­ma­työ jär­kyt­ti­vät naa­pu­rus­toa – "Ei voi uskoa, että täl­lais­ta ta­pah­tuu"

Keskusrikospoliisi otti jutun tutkittavakseen. Tutkintaa tehtiin perjantaina päivällä palopaikalla.
Keskusrikospoliisi otti jutun tutkittavakseen. Tutkintaa tehtiin perjantaina päivällä palopaikalla.
Kuva: Toivo Kiminki

Petäjäkankaantien omakotitalon palo ja epäilty surmatyö järkytti lähialueen naapurustoa.

Traagisen päivän iltana oli lähinaapurien kesken pidetty kriisipalaveri, jossa tapahtumia oli pohdittu. Muutamasta talosta oli talonväki jopa lähtenyt seuraavaksi yöksi sukulaisten luokse Kurenalle, kun eivät enää tunteneet oloaan kotona turvalliseksi.

Rikospaikan lähin naapuri – joka ei halua nimeään julkisuuteen – oli torstaiaamuna herännyt paloautojen sireeniin ja mennyt pihalle katsomaan, mitä oli tapahtumassa.

– Muuta ei näkynyt, sillä palopaikalle näkyvyyden peittivät lumiset puut. Tuuli kävi eri suunnalta, eikä savun hajuakaan pihalle kantautunut.

Parempaa tietoa saadakseen hän oli lähtenyt kävellen kohti tapahtumapaikkaa, mutta sinne ei päästetty. Tie oli viranomaisten toimesta suljettu.

Päivän mittaan ”vilkkuautoja” meni silminnäkijän mukaan ”kahtaalle käsin tie sonnalla”.

Huomio kiinnittyi myös tapahtumapaikalta poistuneeseen kuorma-autoon, jonka kyydissä olleen mönkijän hän tunnisti tulessa olleen talon kalustoksi.

– Jossain vaiheessa siellä oli vissiin ajeltu mönkijälläkin, koskapa se poliisin haltuun käytiin hakemassa.

Koko päivän naapuri seuraili uutisia, joita tippui vähän kerrallaan netistä. Samaan aikaan sosiaalisessa mediassa huhut velloivat.

Vähitellen uutisia ja näkemäänsä yhdistellessä muodostui tilannekuva, että paikalta menehtyneenä löydetty mies oli talon isäntä. Auto, jonka kyytiin kaapattu edellisen vaimo oli kyyditty Luulajaan saakka, oli myös talon kalustoa.

Naapurin mukaan kaksistaan hieman erillään muista tienvarren taloista asustellut pariskunta oli hiljainen ja ystävällinen. Ikinä hän ei olisi uskonut, että heille – tai yleensä koko Pudasjärvellä – saattaisi tällaista tapahtua.