Pe­rin­tei­tä ja pai­kal­li­suut­ta kun­nioit­ta­va Pu­das­jär­ven kir­ja­kaup­pa 90 vuotta – kaup­pias suun­nit­te­lee uutta alue­val­taus­ta

Kirjakaupassa myydään kirjojen lisäksi muun muassa lautapelejä, koruja ja toimistotarvikkeita.
Kirjakaupassa myydään kirjojen lisäksi muun muassa lautapelejä, koruja ja toimistotarvikkeita.
Kuva: Maria Kurtti

Viime viikolla Pudasjärven kirjakaupassa vallitsi iloinen tunnelma, kun liikkeessä vietettiin syntymäpäiviä. Kirjakaupan yli yhdeksänkymmentä vuotta kestäneen taipaleen lisäksi tilaisuudessa juhlistettiin Tuija Wallgrenin tähän mennessä vuoden kestänyttä kirjakauppiaan uraa.

Vieraat vaihtoivat kuulumisia ja muistelivat kirjakaupan historiaa kahvia ja raparperipiirakkaa nauttiessaan.

Oulaisista saapunut Elina Piippo viihdytti vieraita ukulelen soitolla ja laululla. Lauluun yhtyi myös kuorolaulua vuosia harrastanut Pekka Ekdahl.

Yksi vieraista oli Lahdessa asuva Eeva Kuukasjärvi (o.s. Korhonen), jonka suvun omistuksessa liike oli vuosikymmeniä, kunnes kauppiaana toiminut Kuukasjärven äiti Alli Korhonen menehtyi.

– Pelättiin, että nytkö liike loppui kokonaan. Kyllä se tuntui jokaisesta hyvältä, kun jatkaja saatiin. Ja tietysti se, kun myöhemmin tuli vielä tämä pariisitar, Kuukasjärvi hymyili.

Korhosen jälkeen liikkeen omisti Aune Ekdahl, joka ei liikkeen pyörittämiseen väsyttyään löytänyt yritykselle ostajaa.

Harvinaisen pitkään toimineen kirjakaupan pelasti vielä tuolloin Pariisissa asunut Wallgren.

– Tulin käymään Pudasjärvellä ja kuulin, että Aune on pistämässä laput luukulle. Se liikkeen pitkän historian katkeaminen jäi kaivelemaan mieltä.

Eeva Kuukasjärvellä ja kirjakauppias Tuija Wallgrenillä oli kerrottavanaan hauskoja juttuja. Kuukasjärvi kuuluu kirjakaupan aiemmin omistaneeseen Korhosten sukuun.
Eeva Kuukasjärvellä ja kirjakauppias Tuija Wallgrenillä oli kerrottavanaan hauskoja juttuja. Kuukasjärvi kuuluu kirjakaupan aiemmin omistaneeseen Korhosten sukuun.
Kuva: Maria Kurtti

Selvitettyään asiaa Wallgren tiesi, ettei kivijalkakirjakaupan pyörittäminen tulisi nykypäivänä olemaan helppoa. Hän päätti silti tarttua haasteeseen ja ryhtyä kauppiaaksi. Haasteita matkan varrella onkin riittänyt.

Wallgren ei uskalla luvata, että kivijalkakauppa säilyisi, mutta ei silti aio luovuttaa.

– Ensimmäisen vuoden olen opetellut olemaan kirjakauppias. On mahdollista, että kivijalkakaupat ovat aikansa eläneet. Mutta katsotaan tulevaisuuteen ja mietitään, miten toimintaa voisi kehittää, Wallgren kertoi.

Hän on perustamassa nettikirjakauppaa, joka lanseerataan syksyyn mennessä. Ideana on tarjota kansainväliselle asiakaskunnalle sellaista, mitä muualta ei saa: kauppa tarjoaa paikallisia käännettyjä teoksia, kuten eräkirjoja. Ohessa myydään mahdollisesti myös lahjatavaraa.

Wallgren työskenteli pitkään Pariisin kansainvälisessä koulussa viestintäpäällikkönä, jolloin hän vastasi koulun maailmanlaajuisesta digimarkkinoinnista. Verkkokaupan perustamisessa riittää kuitenkin paljon uutta opeteltavaa.

– Siihen on turha lähteä ajatellen, että saisi helppoa rahaa. Investointi tulee olemaan aika iso, kirjakauppias kertoi.

Paikallisuus on ollut Wallgrenille tärkeää alusta asti, ja liikkeessä kuukausittain järjestettävissä tilaisuuksissa on esiintynyt myös täkäläisiä kirjailijoita. Samaan aikaan kansainvälisyys on otettava huomioon turistien ja muiden muualta tulleiden asiakkaiden houkuttelemiseksi. Siksi liikkeen logossa lukee teksti ”Your Local Bookstore”, jossa molemmat yhdistyvät.

Wallgren kehuu Pudasjärveä virkeäksi paikaksi, jossa tapahtuu paljon kaikenlaista ja pudasjärveläisiä avoimiksi ja rehdeiksi ihmisiksi, jotka ovat aina mukavia asiakkaita.

Hän ihailee myös paikallisten talkoohenkeä ja aktiivisia tapahtumajärjestäjiä, jotka ovat monessa mukana.

Kauppias toivoo, että myös paikalliset itse osaisivat arvostaa kaikkea hyvää, mitä Pudasjärvellä on.

Yksi asia Suomen suvessa kuitenkin tympii Wallgrenia, kuten niin monia muitakin.

– Jos sääskiä ei olisi, tämä olisi ihan mieletön paikka, hän nauroi.

Pudasjärven kirjakaupan historiaa
Maria Kurtti

Emil Leinonen perusti vuonna 1914 Kurenalle sekatavarakaupan, jossa hoidettiin myös lehtitilauksia ja kaupattiin jonkin verran kirjoja. Liikkeen nimi vaihdettiin Leinosen kirjakaupaksi vuonna 1928, kun Leinoselle myönnettiin kirjakauppaoikeudet. Leinonen pyöritti kauppaa yhdessä vaimonsa Eevan kanssa.

Alli Korhonen osti kirjakaupan vuonna 1957, ja liike pysyi suvun omistuksessa aina Korhosen menehtymiseen, vuoteen 1995 saakka.

Aune Ekdahl osti liikkeen Korhosen perikunnalta vuonna 1996. Ekdahl oli työskennellyt kirjakaupassa ensin palkollisena ja sitä ennen noin kaksikymmentä vuotta Pudasjärven Sokoksen tavarataloemäntänä. Ekdahl avasi 2000-luvulla kirjakaupan myös Taivalkoskelle ja hoiti kahta myymälää noin seitsemän vuotta.

Nykyinen omistaja Tuija Wallgren osti liikkeen vuonna 2018. Wallgren vie perinteitä ja paikallisuutta kunnioittavan liikkeen digiaikaan perustamalla kivijalkakaupan oheen verkkokaupan.

Paikallisella käännöskirjallisuudella kansainvälisille markkinoille tähtäävää kirjakauppaa kehitellään parasta aikaa, ja toimintansa se aloittaa joko loppukesällä tai ensi syksynä.