Par­tu­ril­la on hil­jais­ta – poik­keus­ajan ka­ran­tee­ni­suo­si­tus­ten nou­dat­ta­mi­nen näkyy yrit­tä­jän arjessa

<p>Ritva Murtoniemi on huomannut monien vakioasiakkaiden pitäneen tavallista pitempää väliä parturintuoliin istahtamisessaan.</p> Parturissa siivotaan normaaliaikaa tarkemmin.
Ritva Murtoniemi on huomannut monien vakioasiakkaiden pitäneen tavallista pitempää väliä parturintuoliin istahtamisessaan.
Ritva Murtoniemi on huomannut monien vakioasiakkaiden pitäneen tavallista pitempää väliä parturintuoliin istahtamisessaan.
Kuva: Toivo Kiminki

Livolla yhdeksän vuotta Ritun hius -nimistä kotiparturia pyörittänyt Ritva Murtoniemi on huomannut asiakkaiden vähentyneen selvästi maaliskuulta lähtien.

Varsinkin seudun ikäihmiset näyttävät ottavan tosissaan karanteenisuositukset, heistä monet eivät ole parturin tuolissa käyneet, hän kertoo.

– Toki heitäkin edelleen käy, viime viikolla hiuksiaan lyhennytti päälle 90-vuotias mies.

Murtoniemi itse aikoo jatkaa saksien ja leikkuukoneen käyttöä, jos koronatilanne ei Pudasjärvellä pahemmaksi äidy.

– Tietenkin lopetan jos viranomaisilta tulee sellainen määräys, hän lisää.

Normaalia tarkempaa siisteyttä, käsien pesua ja työvälineiden tiuhaa puhdistamista tämä tilanne on vaatinut, kotiparturi kertoo.

Myös asiakkaiden hän on huomannut uudenlaisen tilanteen huomioineen.

– Kaikki kertovat pesseensä kädet juuri ennen tänne tuloa, jotkut vielä autossakin pihalla.

Yrityksensä tilanteesta Ritva Murtoniemi ei ole huolissaan.

Hän päätti jatkaa työtä pienimuotoisena jäätyään eläkkeelle ja muutettuaan Jukka-puolisonsa kanssa Utsjoelta Livolle.

– En aio hakea yrityksille tarkoitettua tukea, vaikka määräys lopettaa tulisikin.

Mutta kun on tätä työtä tehnyt niin yrittäjänä kuin palkattuna työntekijänä ja väliin esimiestehtävässäkin, ei kokonaan lopettaminen helppoa olisi, hän tunnustaa.

Asiakkaita on riittänyt vuosien mittaan ihan mukavasti, enimmäkseen Livon ja Sarakylän alueilta, mutta joskus kauempaakin, Murtoniemi kertoo.

Sen verran hän on tapojaan muuttanut, että ei aio ottaa uusia asiakkaita Oulusta. Kyselyjä on viime viikkoina ollut, mutta vähän varovainen olen, parturi myöntää.

Varovaisuutta ei ole se, että emme juuri kyläile, Murtoniemi naurahtaa. Autoton pariskunta käy kerran viikossa Kurenalla kaupassa, silloinkin aina saman tuttavan kyydillä.

– Jospa näillä konsteilla pysyy virus loitolla niin itseltä kuin mukavilta asiakkailta, hän toivoo.