Pa­mauk­sia ja kirk­kai­ta va­lo­il­miöi­tä – il­ma­tak­tiik­kaa har­joi­tel­laan Pu­das­jär­ven­kin yllä

Iijokiseutu

Kaikki Suomen Ilmavoimien joukko-osastot osallistuvat Ilmataktiikka 20 -lentotoimintaharjoitukseen, joka järjestetään 18.-22. toukokuuta.

Lentotoiminta ajoittuu päivittäin pääsääntöisesti aikavälille kello 9-19 ja suuntautuu Oulun, Kajaanin, Kuopion, Jyväskylän ja Vaasan väliselle alueelle sekä Perämeren ylle

Kyseessä on kevään laajamittaisin lentotoimintaharjoitus, johon osallistuu kaikkiaan noin 28 Hornet -monitoimihävittäjää, 4-6 Hawk-suihkuharjoituskonetta, kaksi kuljetuskonetta ja kaksi yhteyskonetta.

Merivoimista harjoituksessa on mukana Perämerellä toimiva ilmapuolustuskykyinen alusosasto, johon kuuluvat miinalaiva Hämeenmaa sekä ohjusveneet Pori ja Tornio.

Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevan joukon päätukikohta on Kuopio, harjoitusvastustajaa kuvaavan joukon puolestaan Rovaniemi. Harjoituksessa tukeudutaan lisäksi Oulun ja Tampereen tukikohtiin.

Lentotoimintaan liittyy lentoja matalilla lentokorkeuksilla sekä korkealla lennettäviä yliäänilentoja, jotka voivat olla kuultavissa maassa pamauksina.

Harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppua. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Harjoituksen tavoitteena on harjoittaa ilmaoperaatioiden avainhenkilöstöä kriisiolojen taktisesti haastavissa skenaarioissa. Koronaviruksen varalta henkilöstö on jaettu osastoihin, joiden välisiä kontakteja on rajoitettu.