Ou­lun­kaa­ren ter­vey­den­huol­los­sa rau­hal­lis­ta: ei ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­to­ja yli viik­koon ja mui­ta­kin in­fek­tioi­ta sel­väs­ti nor­maa­lia vä­hem­män

Koronatilanne on pysynyt Pudasjärvellä hyvin rauhallisena.

– Oulunkaarella edellisestä positiivisesta koronavirustestin tuloksesta on 1,5 viikkoa aikaa, kertoo johtava lääkäri Tuula Saukkonen.

Oulunkaaren kuntayhtymän kunnista Iissä on todettu kymmenen tartuntaa ja muissa alueen kunnissa 0–4. Testejä tehdään edelleen kaikilla alueen terveysasemilla.

– Tartuntatautilääkärin ja hoitajan päivystys toimii myös viikonloppuisin. Toimenpiteet aloitetaan viipymättä, jos tietoon tulee positiivinen näyte, Saukkonen viittaa tartuntaketjujen jäljittämiseen, karanteenikäytäntöihin sekä tarvittaviin hoitoihin.

Testien vastaukset saadaan pääsääntöisesti yhden vuorokauden kuluessa näytteenotosta. Sekä negatiivisista että positiivisista testituloksista ilmoitetaan kaikkina viikonpäivinä.

Saukkonen painottaa, että vaikka virustartuntoja ei ole tavattu, on ihmisten syytä edelleen noudattaa virallisia ohjeita turvaväleistä ja hygieniasta. Varsinkin riskiryhmäläisten on edelleen syytä välttää tarpeettomia sosiaalisia kontakteja ja suojata itseään.

– Jos suojavälineitä käytetään, niitä pitää käyttää oikeaoppisesti, että niistä on hyötyä, hän muistuttaa.

Vaikuttaa siltä, että Oulunkaaren kunnissa ohjeita on noudatettu, sillä terveydenhuollossa on normaalia vähemmän asiakkaita.

– Toimintaohjeilla on ollut suuri vaikutus myös siihen, että muutkin infektiot ovat vähentyneet.

Erilliset infektiovastaanotot toimivat terveysasemilla edelleen ja jokaisessa kunnassa on nimetty tartuntatautilääkäri. Suunnitelmia infektiovastaanottojen purkamisesta ei ole tehty, ja ne ovat toiminnassa todennäköisesti kesän ajan ja pidempäänkin tilanteen niin vaatiessa.

Terveyspalveluissa kesää kohti katsotaan rauhallisin mielin.

– Oulunkaaren henkilökunnan lomat on pystytty myöntämään ja sijaisia on saatu riittävästi, Saukkonen summaa.

Omaistapaamiset ovat olleet mahdollisia Oulunkaaren vanhuspalveluissa erityisjärjestelyin viime viikolta lähtien. Vanhuspalvelujohtaja Hannele Pöykiön mukaan vierailuja on tehty jonkin verran ulkotiloissa.

– Asukkaat ja omaiset ovat olleet tyytyväisiä, että ovat päässeet näkemään toisiaan.

Vierailijan tulee olla terve, ja hänelle annetaan käyttöön nenä- ja suusuoja.

Koronatilanne

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on yhteensä 133 varmistettua koronavirustartuntaa tiistain tilastojen mukaan. Alueella ei ole todettu uusia tautitapauksia viime torstain jälkeen.

Koko Suomessa tartuntoja on yhteensä 6399 kappaletta.

Suomessa on koronavirukseen liittyviä kuolemia 301. OYSin alueella viruksen aiheuttamaan tautiin on menehtynyt tähän mennessä 12 ihmistä.