Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

"Olemme kaikki vä­sy­neet tähän ti­lan­tee­seen, minäkin olen", pää­mi­nis­te­ri Sanna Marin toteaa ja pyytää kan­sa­lai­sia vielä jak­sa­maan – 8.3. alkaen käyn­nis­tyy kolmen viikon sul­ku­ti­la

Valtioneuvosto on valmis toteamaan poikkeusolot.

– Olemme kaikki väsyneet tähän tilanteeseen. Pyydän jaksamista, vaikka se tuntuu monesta kohtuuttomalta, pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi hallituksen tiedotustilaisuuden alussa.

8. maaliskuuta alkaen Suomessa käynnistyy kolmen viikon sulkutila. Se päättyy 28. maaliskuuta. 29. maaliskuuta alkaen puretaan nuoria ja opetusta koskevia rajoituksia. Samalla arvioidaan ravintoloiden aukioloa. Sulkutilan aikana ravintolat ovat kiinni.

Valmiuslakia ei oteta käyttöön. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) kertoo, että vaikka hallitus toteaa poikkeusolot presidentin kanssa, valmiuslakia ei oteta käyttöön. Ulkonaliikkumiskieltoa ei ole tulossa.

– Emme käytä valtuuksia enemmän kuin mitä tähän tilanteeseen tarvitaan.

Marinin mukaan leviämisvaiheessa olevilla alueilla on syytä ottaa käyttöön tason kaksi mukaiset lisätoimenpiteet välittömästi. Toimia suositellaan myös kiihtymisvaiheen alueille.

Yli kuuden hengen kokoontumisrajoitukset astuvat voimaan. Kuntien tulee tehostaa toimenpiteitään karanteeni- ja eristystoiminnassa ja tartuntatautilain mukaiset uudet toimivaltuudet on syytä hallituksen mukaan ottaa käyttöön heti.

Leviämisvaiheessa tasolle kaksi siirtyvät alueet ovat Helsinki ja Uusimaa, Varsinaissuomi, Satakunta, Kanta-Häme, Vaasa, Ahvenanmaa ja Lappi.

Tasolle kaksi suositellaan siirryttävän kiihtymisvaiheen alueilla Itä-Savossa, Etelä-Karjalassa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Päijät-Hämeessä, Länsi-Pohjassa, Pohjois-Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Kymenlaaksossa.

Kaikilla leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla on syytä ottaa käyttöön etäopetus toisella asteella ja perusopetuksen yläluokilla. Yli 12-vuotiaiden ryhmätoiminta keskeytetään.

Toimenpiteisiin sisältyvät myös etätyö, kasvomaskisuositus, julkisten tilojen sulkeminen ja aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttäminen.

Kuntavaalien kohtalo selviää myöhemmin. Oikeusministeri aikoo kutsua puolusihteerit koolle päätöksentekoa varten.

Uusia koronavirustartuntoja todettiin viikolla 7 eli ajalla 15.-21.2.2021 yhteensä yli 3 400, joka on selvästi enemmän kuin edellisellä viikolla. Tapausten ilmaantuvuus oli koko maassa 62 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti, kun edeltävällä viikolla ilmaantuvuus oli 46 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohti.

Tartuntoja on eniten työikäisillä, varsinkin nuorilla aikuisilla. Kaikista tapauksista noin 80 prosenttia todettiin alle 50-vuotiailla ja noin 45 prosenttia alle 30-vuotiailla. Yli 60-vuotiaiden osuus todetuista tapauksista oli noin 9 prosenttia, ja yli 70-vuotiaiden osuus oli noin 3 prosenttia.

Karanteeniin viikolla 7 asetettiin yli 11 000 henkilöä. Tämä on 2 700 henkilöä enemmän kuin edellisellä viikolla.

Nämä tiedot ilmenevät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viikoittaisesta seurantaraportista.