Sudet: Pu­das­jär­ven pa­lis­kun­nan su­si­jah­ti tuotti jälleen tulosta

Pudasjärven seurakunta: Pu­das­jär­ven seu­ra­kun­ta­kes­kuk­seen iso re­mont­ti ensi kesänä – pihamaa myl­lä­tään auki, kes­kuk­sen käyt­töön tauko

Kolumni

Maailma avautuu hil­jal­leen, vaikka ko­ro­na­ti­lan­ne hei­ken­tyi­kin jälleen – Ihmiset muis­ta­vat hy­gie­nian eli käsiä pes­tään, aika usein näkee edel­leen­kin hen­gi­tys­suo­jai­men ja kät­te­lyt ovat jääneet hyvin usealta pois.

Pudasjärvi

Päätoimittajalta

Kun Kiinassa Wuhanissa tavattiin uusi Covid-19 tautia aiheuttava koronavirus vuonna 2019, tuskin kukaan oikeasti osasi ennustaa miten paljon se vaikuttaa maailmanlaajuisesti. Yhteiskunta käytännössä suljettiin monilta osin useimmissa maissa.

-
Kuva: Janne Körkkö

Tilannetta verrattiin monin tavoin  sata vuotta aiemmin Suomessakin sairastumisia ja kuolemia aiheuttaneeseen espanjantautiin, joka aiheutti suurta tuhoa muun muassa Taivalkoskella. Sata vuotta sitten oltiin jo perillä siitä miten helposti tauti tarttuu, mutta ensimmäisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen ei ollut nettiä, ei somea, eikä nykyisenkaltaista terveydenhoitojärjestelmää.

Nyt yhteiskuntaa ollaan jälleen avaamassa, vaikka tarttuvuusluvut alueellamme ovatkin heikentymässä. Kahden rokotteen saaneet ja koronan sairastaneet pääsenevät palaamaan yhä enemmän tavanomaiseen elämään.

Jotakin on kuitenkin jäänyt. Ihmiset muistavat hygienian eli käsiä pestään, aika usein näkee edelleenkin hengityssuojaimen ja kättelyt ovat jääneet hyvin usealta pois. Nähtäväksi jää, onko tämä pysyvä olotila tästä eteenpäin, todennäköisesti.

Terveysturvallisuuteen kiinnitetään huomiota, mistä on sekin hyöty, että myös tavanomainen influenssa ja nuhataudit ovat vähentyneet.

Suomen hallituksen  tavoitteen mukaan koronarajoituksista luovutaan kun rokotekattavuus on riittävä eli kun yli 12-vuotiaista yli 80 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta tai heillä on ollut mahdollisuus ottaa molemmat annokset. Lauantaisen THL:n päivityksen mukaan ensimmäinen annos on annettu 85,9 prosentille, toinen 79,7 ja kolmas 2,1 prosentille. Se luovutaanko rajoitteista, riippuu siitä mihin suuntaan sairastavuuden arvioidaan kääntyvän.

Valitettavasti alueellinen koronanyrkki on joutunut toteamaan Pohjois-Pohjanmaan tilanteen heikentyneen ja alueemme olevan jälleen pahimmassa eli leviämisvaiheessa. Se tuo mukanaan rajoitussuositukset takaisin. Maskia suositellaan käyttävän henkilöt, joilla ei ole rokotusta. Rokotetut voivat käyttää maskia enemmän harkintansa mukaan. Rokotekattavus ei myöskään ole noussut alueela kuin 76 prosentiin yli 12-vuotiaista.

Mitä enemmän keskuudessamme on rokottamattomia ihmisiä, sitä suurempi on riski sairaaloiden kuormittumiselle. Päätökset uusista ravintolarajoituksista tai koronapassin käyttöönotosta tekee maan hallitus.

Yksinkertainen vastaus niille, jotka valittelevat rajoitusten mahdollista käyttöönottoa on: ottakaa se rokote.

P.S. Kuten olette huomanneet Iijokiseudussa on hieman uusittu pääkirjoitussivua. Kolumnipalsta on varattu ulkopuolisille kirjoittajille ja pääkirjoitus on nyt nimeltään Toimittajalta. Kirjoittajina ovat kukin toimittaja vuorollaan. Muutos sallii Toimittaja-kirjoituksille hieman vapaamman muodon ja asioiden käsittelytavan.