Lu­mi­aree­na avaa ovensa Syöt­teel­lä it­se­näi­syys­päi­vä­nä – tältä ai­ka­tau­lun mukaan val­mis­tu­nut mo­ni­toi­mi­nen ra­ken­nus näyttää

<p>Lumiareenan työmaan vastaava mestari Henri Patosalmi tietää, että monitoimisalin lattia kestää niin monoilla kuin korkokengilläkin astelun.</p> <p>Lumiaareenan suuret lasiset ikkunat avautuvat Pikku-Syötteen suuntaan. Lumiareenaan yhdistyy kiinteästi entinen safaritalon, nykyinen RavintolaTuban tila.</p> Lokakuun lopussa otettu ilmakuva näyttää, miten Lumiareena, ravintola Tuba ja Kide-hotelli yhdistyvät toisiinsa. Rakennuksista on suora näkymä Iso-Syötteen rinteisiin.
Lumiareenan työmaan vastaava mestari Henri Patosalmi tietää, että monitoimisalin lattia kestää niin monoilla kuin korkokengilläkin astelun.
Lumiareenan työmaan vastaava mestari Henri Patosalmi tietää, että monitoimisalin lattia kestää niin monoilla kuin korkokengilläkin astelun.
Kuva: Toivo Kiminki

Vuosi sitten Iso-Syötteen tyvellä maanrakennustöillä aloitetun Lumiareenan urakka valmistuu ajoissa, saattoi työmaan vastaava mestari Henri Patosalmi huokaista viime viikolla.

Lopullisesti se varmistui perjantaina, kun luovutuskokouksen viimeiset tarkastukset saatiin tehtyä ja pienet viimeistelyt sovittua.

Kokonaisvastuu-urakkana kaupungille työn tehneen rakennusliike Laptin Patosalmi kertoi työmaan menneen sujuvasti.

Pientä jännitystä loppuajalle toi postilakko tukitoimineen, mutta eniten ne ovat vaikuttaneet tilaajan eli Pudasjärven kaupungin vastuulla oleviin töihin.

Patosalmi luottaa niidenkin valmistuvan ennen itsenäisyyspäivän iltaa. Silloin on ohjelmassa Lumiareenan ensimmäinen yleisötapahtuma.

Ravintola Tuban yrittäjä Anne Mikkola on omalta osaltaan järjestämässä toimintaa ravintolansa vieressä olevaan Lumiareenaan.

– Tulossa on lähes 20 konserttia. Ensimmäisenä itsenäisyyspäivän iltana kuullaan Samae Koskisen Korvalääkettä.

Lumiareenan etupihalla lasi-ikkunoiden edessä on terassi. Hirren lisäksi ulkoasua komistaa rimapanelointi.
Lumiareenan etupihalla lasi-ikkunoiden edessä on terassi. Hirren lisäksi ulkoasua komistaa rimapanelointi.
Kuva: Toivo Kiminki

Rakennusliike Laptin oman väen lisäksi työmaalla on Patosalmen mukaan tarvittu kymmenien muiden yritysten työntekijöiden ja koneiden työpanosta.

– Aikataulun mukaisen startin varmisti paikallinen maanrakennusurakoitsijan porukka, jolle näyttävät alkuun lähes arktiset olosuhteet olevan tuttuja.

Pohjatyöt olivat valmiit, kun tulimme työmaata aloittamaan tämän vuoden ensimmäisenä arkipäivänä, mies kertoo.

– Viime talvi oli lopulta suotuisa työmaan kannalta, kun tosi pakkasia ei juuri ollut.

Loppusyksyn aikana myös rakennuksen pihatyöt saatiin tehtyä niin, että vain pientä viimeistelyä jäi ensi kesälle, Patosalmi mainitsi.

Reilun tuhannen neliömetrin kokonaisalasta monitoimisaliksi suunniteltu tila vie noin 400 neliömetriä.

Salin lattiaan on maalattu monien palloilulajien kentät, ja lentopallon pelaajillekin tilaa jää rajojen ulkopuolelle reilusti.

Korkeuttakin riittää, viiston sisäkattoon on lattiasta etäisyyttä keskimäärin kymmenen metriä.

– Lattia on tehty viimeisen päälle monitoimihalliin sopivaksi, Patosalmi kehuu.

Betonipohjan päälle on asennettu joustotyynyt, joiden päällä on vaneerialusta.

Sen päällä on kumimatto ja päällimmäisenä kerroksena valettu joustava muovipohjainen pinnoite.

– Se kestää sitten niin hiihto- kuin korkokengillä kävelyn, Henri Patosalmi vakuuttaa.

Kontion painumattoman hirren lisäksi ulkoseinänä on rimapanelointia. Rimoista on myös salin sisäkatto.

Kun tilaajan huolena olevien av-laitteiden asennukset ovat valmiina, Patosalmi uskoo tilan toimivan niin käyttäjien kuin esiintyjien korvin kuunneltuna hyvin. Monenlaista toimintaa saliin on jo suunniteltukin.

Salin ohella areenan hirsiseinien sisällä tulee toimimaan ravintola Tuban laajennus, kuntosali, punttisali sekä toimistotila.

Salin lämmitys hoituu ilmanvaihdon kautta. Siihen lämpöä pumpataan kymmenestä maalämpökaivosta.

Sieltä irtoaa lämpö myös ravintolaan pattereiden välityksellä ja kosteisiin tiloihin lattialämmityksellä.

Areenan sisäänkäynti on laajennetun pysäköintipaikan puolella. Siellä on myös parisataaneliöinen terassi. Pysäköintitilaa tulee myös areenan toiselle puolelle, urakan vastaava mestari Henri Patosalmi tietää.