HILLAT JA MARJAT: Hil­las­tus le­viä­mis­vai­hees­sa – Rä­mei­den ja korpien hillat näyt­täi­si­vät olevan pa­rem­pia, niillä hilla kypsyy myö­hem­min

Juuri nyt: Pi­lik­ki­viik­ko alkoi maa­nan­tai­na – Kuka on tämän vuoden pi­lik­ki­mes­ta­ri?

MIELIPIDE: Teks­ta­rit ja soitot 0400 280671: Kiitos Ku­re­na­lan ky­lä­seu­ral­le torin yl­lä­pi­dos­ta

Lukijalta

Lu­ki­jal­ta: Halla vioitti osaa sadosta

-
Kuva: Oiva Lämsä

Katovuosien jälkeen on kypsymässä hyvä hillasato, hallan nipsaisuista huolimatta. Pudasjärven ja Ranuan välillä hillaa on tulossa melko hyvin avosoilla ja reunojen rämeillä.

Mutta marjattomiakin kohtia on. Halla on vikuuttanut osaa hilloista. Kylmiä öitä on ollut useita. 28.6. ja 3.7. Pudasjärven sääasemalla oli lievää hallaa.

Hallat olivat paikallisia ja lyhytkestoisia aivan maanpinnassa. Siten samallakin mättäällä voi olla yhtä aikaa eri asteisesti vioittuneita hilloja ja toisaalta hyviä. Lievimmät hallavauriot ovat vaaleampia laikkuja marjoissa. Näitä voi hyvin syödä. Pahemmin vioittunut vaalenee ja kuivuu.

Hyvä hillasato on kypsymässä hallan nipsaisuista huolimatta. Katselin muutaman tutun suon Pudasjärven ja Ranuan välillä. Hillaa on tulossa melko hyvin avosoilla ja reunojen rämeillä.

Paikoin marjaa on hyvinkin runsaasti. Mutta hillattomiakin kohtia oli.

Etsivä kyllä löytää nyt hillansa paikoin aivan tien vierestäkin. Ei tarvitse kahlata sateista märkiä soita kilometrikaupalla.

Mutta halla on vikuuttanut osaa hilloista. Kylmiä öitä on ollut useita, ainakin yöllä 28.6. ja 3.7. Pudasjärven sääasemalla oli lievää hallaa. Myös Ranualla lämpö-tila maanpinnassa kävi nollan lähellä.

Nämä hallat olivat hyvin paikallisia ja lyhytkestoisia aivan maanpinnassa. Siten samallakin mättäällä voi olla yhtä aikaa eri asteisesti vioittuneita hilloja ja toisaalta hyviä.

Lievimmät hallavauriot ovat vaaleampia laikkuja marjoissa. Näitä voi hyvin syödä. Pahemmin vikaantuneet vaalenevat ja kuivuvat.

Taas kerran halla vei osan hillasadosta. Poimittavaa silti riittää. Hyönteisten vikuutuksia myöskin esiintyy, selviä hillakuoriais-tuhoja en nyt nähnyt.

Ensimmäiset kypsät löytyi 10-12.7. Avosoilla pääsato kypsynee noin 15.7. alkaen. Katovuosien jälkeen on nyt hyvä hillakesä.

Oiva Lämsä