
Oululainen taloushallintoalan yrittäjä Marko Ipatti naurahtaa hurahtaneensa vanhan rakennuksen entisöintiin melko perusteellisesti. Pelkkä kunnostaminen ei miehelle riitä, hän on sen lisäksi suorittamassa rakennuskonservaattorikisällin tutkintoa.
Opinnot OSAO:n Pikisaaren yksikössä ovat täydentyneet Livolla sijaitsevan Etilän talon päärakennuksen kunnostamiseen. Talon omistaa Historiikki-seura, jonka puheenjohtaja Ipatti on.
Etilään Ipatilla on vähintäänkin tunnesiteitä. Livolla lapsuuden kesiään viettänyt oululainen muistaa talon siltä ajalta ja nykyisenä livolaisena vapaa-ajan asukkaan hän ehti harmitella komean talon vähittäistä rapistumista.
Mutta nyt se rapistuminen on päättynyt. Etilän talo, jostain 1800-luvulta, on saanut jo kunnostetut ikkunat paikoilleen. Paikallinen petäjä mittaan sahattuna on asennettu korvaamaan yhtä sisäkaton lahonnutta kattovuolta.
– Ulko-ovi alkaa olla asennusta vailla. Alkuperäisen mallinen kaksiosainen ovi on restauroitu osana opiskelua. Kuistin oikaiseminen on seuraavan vuorossa.
Talon ikkunoihin on Ipatti kunnostanut 26 entistä pokaa. Ne on kaikki käsitelty perinteisin keinoin, kittiä ja pellavaöljymaalia käyttäen. Vanhoja ikkunalaseja onneksi täältä löytyi riittävästi, Ipatti toteaa tyytyväisenä.
– Työ on tässä suurin investointi, aikaa kunnostamiseen on mennyt ja vielä menee rutkasti. Mutta ammattitaito, joka minua melkeinpä eniten tässä kiinnostaa, on karttunut.
Merkittävänä kannustimena mies pitää sitä, että Museoviraston maakunnallisesti arvokkaaksi rakennukseksi inventoima Etilän talo on palaamassa ansaitsemaansa kuntoon.
Etilä on ollut pitkään Livon postitalona. Myös puhelinkeskus on siellä toiminut. Kyläkoulu keittolana pirtti palveli uuden koulurakennuksen valmistumiseen asti, Marko Ipatti tietää.
Rakennuksen jyhkeiden hirsiseinien pystytysvuosi hänellä kiinnostaa. Tietoa ei toistaiseksi ole löytynyt. Talon hirsistä on nyt toimitettu näytepalat dendrokronologin tutkittavaksi.
Hirsien, joiden Ipatti naurahtaa olevan sitä oikeaa massiivihirttä, vuosirenkaita tutkimalla selviää puiden iän lisäksi niiden kaatovuosi.
Museovirasto myönsi toukokuussa Etilan päärakennuksen ikkunoiden, ulko-ovien ja ulkovuorauksen restaurointiin sekä kuistin ryhdistämiseen ja lahon kattovuolen uusimiseen 4000 euron avustuksen.
Avustus myönnetään kohteisiin, joiden kunnostus edellyttää erityistä kulttuuri- tai rakennushistoriallista asiantuntemusta ja osaamista.
Avustusta haettiin 448 kohteeseen, sitä sai 221 kohdetta, yhteensä 1,6 miljoona euroa.
Museokäyttöön ei Etilä ole jäämässä, sillä Historiikki-seura avaa siinä kesäkievarin. Vakituisemmin kievari toimii kesäkuun alusta elokuun loppuun.
– Kahvilassa on B-oikeudet, majoitustilaa on pienille ryhmille talon kamareissa. Ohjelmaakin tulee kesän aikana ainakin lauantai-illoille.
Ipatti kertoo kuulleensa Livokkaan väen epäilevän Kesäkievarista tulevan kilpailija sen pyörittämälle toiminnalle. Sellainen ei ole tarkoitus, hän vakuuttaa.
– Kievarista ohjataan asiakkaat kylätalon palveluihin, eikä tähän juuri samoja myyntiartikkeleita tule kuin Livokkaalla on. Uskon, että tämä ja kylätalo tukevat toistensa toimintaa.
Historiikki-seuran suunnitelmissa on myös matkailupalveluiden järjestäminen kylälle. Marko Ipatti uskoo ainakin Livojoesta kiinnostuneita kalastajia paikalle saatavan.