HILLAT JA MARJAT: Hil­las­tus le­viä­mis­vai­hees­sa – Rä­mei­den ja korpien hillat näyt­täi­si­vät olevan pa­rem­pia, niillä hilla kypsyy myö­hem­min

Juuri nyt: Pi­lik­ki­viik­ko alkoi maa­nan­tai­na – Kuka on tämän vuoden pi­lik­ki­mes­ta­ri?

MIELIPIDE: Teks­ta­rit ja soitot 0400 280671: Kiitos Ku­re­na­lan ky­lä­seu­ral­le torin yl­lä­pi­dos­ta

Pääkirjoitus

Lii­ken­ne­ym­py­räs­tä hir­si­pää­kau­pun­kiin – Pu­das­jär­vel­lä ei ole ennen nähty täl­lais­ta ra­ken­ta­mis­ke­sää

Näyttää siltä, että Pudasjärvellä kuuminta muotia ovat huomioliivit ja kypärä, sillä sen verran runsaasti ympärillä on rakennustyömaita. Paitsi että Kurenalla katukuvaan nousee uusia rakennuksia, myös maata myllätään tuntuvasti ja projekteja on meneillään muuallakin laajan pitäjän alueella.

Nyt katseita on kuitenkin kohdistettu nimenomaan keskustaajamaan ja rahakukkaron nyörit ovat avautuneet. Pudasjärvellä on jo kauan puhuttu, että jotain pitäisi tehdä, ettei keskusta kuihdu ja väki muuta pois. Nyt sitten todellakin toimitaan ja saadaan näkyvää aikaan!

Pitkään odotettu taajaman liikennejärjestelyjen uudistaminen vaikuttaa merkittävästi paikkakunnan yleisilmeeseen, saavutettavuuteen ja arjen liikkumiseen. Jo jonkin aikaa valtatien varressa ollut kyltti on kutsunut kurvaamaan hirsipääkaupunkiin. Kehotus on herättänyt kysymyksen, että missä ne hirret oikein ovat ja mitä koko ajatus tässä yhteydessä tarkoittaa.

Uusia hirsirakennuksia on jo toki keskustan tuntumassa, maininnan ansaitsevat esimerkiksi päiväkoti, palvelutalo ja rivitalot, mutta silti se kaikista suurin ja näyttävin rakennus eli Hirsikampus on joen toisella puolella. Nyt tämä lupaus hirsipääkaupungista myös keskustan osalta on pian lunastettavissa. Hyvän olon keskuksen seinille on vielä tällä viikolla nostettu hirsiä, ja toden totta, kohta ei tarvitse enää kysyä, missä ne hirsirakennukset ovat ja mitä niissä voisi tehdä. Pohjatöitä tehdään myös kaupungintalon edessä: kaksi hirsikerrostaloa tulee muuttamaan näkymän uuteen asentoon ja tarjoaa myös liiketilaa. Hiljalleen ummehtuneista, remonttikierteessä olevista kiinteistöistä voidaan luopua.

Rakentamisessa liikkuu rahaa. Kaupunki on investoinut historiallisen suurilla summilla: teknisen johtajan mukaan kaupungin ja tytäryhtiöiden investointihankkeet lähentyvät muutaman vuoden sisällä liki 40 miljoonaa euroa. Summa kuulostaa valtavalta, mutta pitäisikö vanha sanonta paikkansa. Tuleeko raha rahan luokse?