Pääkirjoitus

Lapset ensin, aikuiset sitten – nyt meillä kaikilla on aika toimia vastuullisesti ja välittävästi

Pudasjärvellä peruskoulut käynnistyvät tänään keskiviikkona.

Se tarkoittaa sitä, että koulutiellä viipeltää lähes 930 lasta ja nuorta. Kun lukuun lisätään toisen asteen opiskelijat sekä lukiosta että ammattiopistosta, nousee tiedonjanoisten väkimäärä pitkälti yli tuhannen.

Arki siis palaa yhden yön aikana. Koulujen alku muistuttaa siitä, että meidän aikuisten on aika ottaa vastuuta. On meidän tehtävämme tukea, auttaa, kasvattaa ja kannustaa lapsia ja nuoria kotona, koulussa, harrastuksissa ja vapaa-ajalla. Paitsi vanhempien ja muiden läheisten, myös päättäjien on tiedostettava, että yksi tärkeimmistä tehtävistämme on huolehtia lasten ja nuorten arkisista asioista ja perustarpeista.

Se tarkoittaa erityisesti sitä, että terveyteen ja turvallisuuteen pitää kiinnittää huomiota. Koronaviruksen takia terveysasiat ovat suuresti esillä. Onneksi Pudasjärveä ei näy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronatartuntakartalla lainkaan. Täällä ei siis ole viittä tai enempää todennettua tartuntatapausta. Olemme säästyneet tartunnoilta, ja hyvä niin. Toivottavasti selviämme mahdollisimman pitkälle ilman tautia.

Hyvä tilanne ei kuitenkaan tarkoita sitä, että voisimme unohtaa asian. Päinvastoin, ohjeita pitää edelleen noudattaa. Muistetaan siis pestä ja desinfioida käsiä, pitää turvavälejä sekä yskiä ja aivastella mahdollisimman siististi. Flunssaoireisena ei saa mennä kouluun tai kyläilemään.

Turvallisuuteen liittyen on tärkeää huomioida koululaiset ja opiskelijat liikenteessä. Kurenalla on käynnissä yksi paikkakunnan historian suurimmista työmaista, kun koko keskustan liikennejärjestelyjä myllätään uusiksi ja useilla rakennustyömailla töitä paiskitaan päivittäin. Autoilijoilla on syytä olla ennätyksellisen tarkkaavaisina liikenteessä ja seurata jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikkeitä herkeämättä.

Yleisesti on kaikenikäisten kuntalaisten etu, että pidämme lasten ja nuorten asioista hyvää huolta. Pudasjärven lapsissa on tulevaisuus! Meidän on luotava sille yhdessä edellykset.

Martta Oinas-Panuma