Lah­joit­ta­jien suuri määrä yllätti – Pu­das­jär­vel­lä vas­taan­otet­tiin ta­va­ra­lah­joi­tuk­sia kiin­tiö­pa­ko­lai­sil­le ja jaet­ta­vaa riittää muil­le­kin

<p>Monikulttuurisen työn koordinaattori Sirpa Timonen-Nissi oli järjestämässä tavarankeräystä. Lahjoitusten valtava            määrä yllätti.</p> <p>Kiintiöpakolaisten joukossa on kaksi lasta ja lisäksi kaksi tulijaa on raskaana, joten myös lastentarvikkeille on käyttöä.</p> Sirkku Fali lahjoitti maahanmuuttajille valaisimia ja muuta kodin tavaraa. Lahjoituksia vastaanottamassa oli Raija Kälkäjä (vas.) Pudasjärven Maa- ja kotitalousnaisista. He auttavat myös asuntojen sisustamisessa.
Monikulttuurisen työn koordinaattori Sirpa Timonen-Nissi oli järjestämässä tavarankeräystä. Lahjoitusten valtava määrä yllätti.
Monikulttuurisen työn koordinaattori Sirpa Timonen-Nissi oli järjestämässä tavarankeräystä. Lahjoitusten valtava määrä yllätti.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

– Kun näin ilmoituksen asiasta, ajattelin heti, että tuonne voisin viedä tavaraa. Olen siinä vaiheessa elämää, että vähempikin tavara riittää, kertoo Sirkku Fali, joka lahjoitti kodin irtaimistoa Pudasjärvelle joulukuussa saapuville kiintiöpakolaisille.

Lahjoitustavaraa pakolaisille vastaanotettiin viime viikon tiistaina Oulun seudun ammattiopiston Pudasjärven yksikön entisissä tiloissa Jyrkkäkoskella.

Falin mielestä on hyvä, että käyttökelpoinen avara saadaan kiertoon ja toimitettua hyvään tarkoitukseen. Hän toi lahjoituspisteelle valaisimia, astioita, keittiötarvikkeita, kelloja sekä kodin tekstiilejä.

Myös moni muu pudasjärveläinen lähti liikkeelle hyväntekeväisyyden nimissä:

– Autoja oli heti alussa jonoksi asti, kertoo monikulttuurisen työn koordinaattori Sirpa Timonen-Nissi, joka oli vastaanottamassa lahjoituksia yhdessä asumisneuvoja Teija Niemelän sekä vapaaehtoisten apureiden kanssa.

Keräyksen järjestämisestä vastasi kaupungin maahanmuuttotyö. Apua saatiin Pudasjärven Maa- ja kotitalousnaisilta, jotka ovat lupautuneet avustamaan myös kiintiöpakolaisten asuntojen sisustamisessa.

Kahden tunnin aikana tavaraa kertyi niin paljon, että ammattiopiston vanhan päärakennuksen käytävät ja pari luokkahuonetta pursusivat niin huonekaluista, tekstiileistä, vaatteista kuin muistakin kodin tavaroista.

Sirpa Timonen-Nissi on kiitollinen pudasjärveläisten auttamisen halusta.

– Lahjoitusten määrä yllätti meidät positiivisesti ja valitettavasti jouduimme rajoittamaan vaatteiden vastaanottoa, koska niitä tuotiin niin paljon, hän kertoo ja kiittää lahjoittajia ymmärtäväisyydestä.

– Varastotiloja ei ole, joten tavarat pitää saada hyödylliseen käyttöön.

Seuraavaksi edessä on lahjoitustavaroiden lajittelu.

– Kun tavarat on lajiteltu, sisustamme uusien kiintiöpakolaisten kodit valmiiksi.

Tärkeintä on saada asuntoihin välttämättömimmät huonekalut, keittiötarvikkeet, liinavaatteet, pyyhkeet ja valaisimet. Lisäksi esimerkiksi matoilla, verhoilla ja muilla tekstiileillä luodaan kodikkuutta.

Pudasjärvelle odotetaan joulukuussa saapuvaksi yhteensä 13-henkinen kiintiöpakolaisten ryhmä, jotka asettuvat kodiksi seitsemään asuntoon.

Tulijoiden joukossa on pariskuntia, kaksi lasta ja yksittäisiä henkilöitä. Kaikki tulijat ovat somalialaisia.

– Tulijoille valikoidaan lahjoituksista myös jonkin verran vaatteita ja kenkiä. Mukana on muutamia lapsia, joten heille on kiva olla myös leluja.

Pakolaiset saapuvat Suomeen Afrikasta Nigerissä sijaitsevalta Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestön pakolaisleiriltä. Nigerissä on todella kuuma ja olot leirillä ovat tukalat. Useimmilla tulijoilla on pakomatkan ajalta kokemuksia väkivallasta.

Timonen-Nissi kertoo, että lahjoitusvaatteista tulijoille valitaan heti sään mukaisia talvivaatteita, jotka voidaan viedä heille lentokentälle. Kiintiöpakolaisten tarkempaa saapumisajankohtaa ei ole vielä tiedossa.

– Toivottavasti he saapuisivat joulukuun alussa, että käytännön asioita ehtii hoitaa ennen virastojen joulutaukoja.

Lahjoitustavaraa tuli niin runsaasti, että sitä aiotaan jakaa muillekin kuin pakolaisille.

– Nyt näyttää siltä, että järjestämme jossain vaiheessa tilaisuuden, josta kuka tahansa saa käydä hakemassa tarvitsemiansa tavaroita. Pudasjärveläiset ovat oppineet, miten lähimmäisiä voidaan auttaa.

Kiintiöpakolaiset saapuvat joulukuussa Pudasjärvelle

Pudasjärvelle on tulossa 13 kiintiöpakolaista joulukuun aikana. Tarkempi ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Pudasjärvelle tulevat kiintiöpakolaiset ovat paenneet kotimaastaan Somaliasta naapurimaihin ja erilaisten vaiheiden jälkeen päätyneet Libyaan, josta tarkoituksena on ollut päästä meriteitse Eurooppaan.

Lähes kaikilla pakolaisilla on erittäin huonoja kokemuksia matkan varrelta. He ovat Libyassa asuneet pitkiä aikoja salakuljettajien varastoissa odottamassa matkan järjestymistä.

Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisjärjestö eli UNHCR on evakuoinut heidät Libyasta joko ennen merimatkaa tai sen jälkeen, kun Libyan rannikkovartiosto on palauttanut heidät mereltä takaisin maihin.

Pakolaiset on viety UNHCR:n leirille Nigeriin, jossa olosuhteet ovat monella tavalla tukalat. Nigerissä on todella kuuma ja malariasääsket häiritsevät öisin.

Kaikesta huolimatta monet leireillä olevat ovat todenneet, että olosuhteet leirillä ovat paljon paremmat kuin aiemmin Libyassa.

Suomeen muuttavat kiintiöpakolaiset on valittu haastattelujen perusteella.

Haastattelut on tehty pakolaisleirillä. Haastateltavat ovat tavallisesti olleet poissa kotimaastaan jo useita vuosi.

Jo leirillä kotoutumisen asiantuntijat ovat kertoneet pakolaisille yleistä tietoa Suomesta ja suomalaisesta yhteiskunnasta.

Pudasjärvelle muuttaessaan kiintiöpakolaiset ovat heti Pudasjärven kuntalaisia, ja tulijat muuttavat heille järjesteltyihin asuntoihin.