Kysely: Lähes 60 pro­sent­tia ha­luai­si ka­las­taa ny­kyis­tä enem­män, mutta aikaa tai paikkaa ei ole

Suomalaiset ovat kiinnotuneet kalastuksesta. Kuvassa onkijoita Syötteen Luppivedellä hämärtyvässä syysillassa.
Suomalaiset ovat kiinnotuneet kalastuksesta. Kuvassa onkijoita Syötteen Luppivedellä hämärtyvässä syysillassa.
Kuva: Martta Oinas-Panuma

Oletko miettinyt, että olisi mukava käydä kalassa?

Niin on moni muukin suomalainen. Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön tuoreen kyselytutkimuksen mukaan lähes 60 prosenttia vastaajista haluaisi kalastaa nykyistä enemmän.

Tällä hetkellä lähes joka kolmas suomalainen harrastaa kalojen narraamista. Kyselyn mukaan yleisimmät kalastuksen estävät syyt ovat ajan puute ja kalapaikkojen sijainti liian kaukana.

Monia mietityttää myös kalastukseen liittyvät luvat ja maksut. Tiedottaja Jaana Veitikko Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöstä vinkkaa yksinkertaisen säännön: lupa pitää maksaa, jos on 18-64 -vuotias ja harrastaa jotain muuta kalastusta kuin onkimista, pilkkimistä ja silakan litkaamista.

– Vesialueen omistajalta puolestaan tarvitaan lupa, jos käyttää useampaa kuin yhtä vapaa

samanaikaisesti tai kalastaa pyydyksellä, kuten katiskalla tai verkolla. Luvan vaatii myös erityiskalastuskohteilla tai vaelluskalajokien koski- ja virta-alueilla kalastaminen, järjestön tiedotteessa todetaan.

Minne sitten kalaan?

Veitikko mukaan parhaita kalapaikkoja ovat ne, joissa pohja on rikkonainen ja kaloille löytyy sopivaa ravintoa. Hyviä esimerkkejä ovat vedenalaisten kivikkojen ja kaislikoiden reunat ja tuulenpuoleiset rannat.

– Kalastuspaikkaan kannattaa tutustua jo ennalta ja noudattaa sen alamittoja, rauhoitusaikoja ja muita sääntöjä. Lisäksi on otettava huomioon, ettei kalastaessa saa aiheuttaa tarpeetonta haittaa ja häiriötä ympäristölle, muille vesilläliikkujille, muulle luvalliselle kalastukselle tai rannan omistajalle, kuten mökkiläisille, Jaana Veitikko listaa.

Tänä vuonna 20 vuotta täyttävän järjestön tilaamaan kyselytutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen uskoo, että kala syö paremmin aikaisemmin aamulla tai sadesäällä. Veitikon mukaan se voi pitää paikkansa monin paikoin ja useammalla kalalajilla.

– Yhtä hyvin paras ottihetki voi olla keskellä päivää tai illan hämärässä, hän toteaa.

Kysely paljastaa senkin, että moni uskoo kalastaessa puhumisen karkottavan kalat.

– Itse asiassa kalat voivat reagoida herkemmin rannalla tömistelyyn, eivät niinkään puheääneen, Veitikko sanoo.

Kyselyyn vastasi reilut tuhat suomalaista

SynoInternational suoritti Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön tilaaman kyselytutkimuksen huhti-toukokuussa 2020.

Kyselyyn vastasi 1 007 henkilöä, ja vastaajien ikähaarukka oli 18–80 vuotta.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) on maamme suurin vapaa-ajankalastajien järjestö.

Järjestön 13 vapaa-ajankalastajapiirin 490 seurassa toimii yhteensä noin 36 000 kalastuksen harrastajaa. SVK täyttää tänä vuonna 20 vuotta.