Kylien kesä käyn­nis­ty­mäs­sä eri puo­lil­la Pu­das­jär­veä – tar­jol­la ke­sä­kah­vi­laa ja ta­pah­tu­mia­kin ra­joi­tus­ten höl­len­tyes­sä

Sarakylässä aloitti kesäkahvila mutta vattumarkkinoita ei järjestetä. Livokkaan kesäkin poikkeaa totutusta, kuten monella muullakin Pudasjärven kylällä.

Valtiovallan helpotukset ravintola-alalle tulivat juuri sopivasti Sarakylän perinteisen kesäkahvilan avaukseen.

Suuria muutoksia ei aiempiin kesiin tarvittu, kertoi toimintaa kesätyöntekijöiden tukena käynnistämässä ollut kyläseuran puheenjohtaja Kaisa Nivala.

Juotavat tarjotaan toistaiseksi kertakäyttömoteista, mutta Sirkku Sarajärvi ja Anne-Mari Kummala ovat valmiina tiskaamaan myös oikeat kupit.

Pientä pohdintaa on korona-kevät tuonut. Arvoitus on, miten kyläläiset ja muut aiempien kesien vieraat nyt kahvilaan entisellä kyläkaupalla uskaltautuvat.

Pudasjärvellä lukiossa opiskeleva Sarajärvi ja Oulussa ammattiopistossa opiskeleva Kummala tuntevat kesätyönsä ja ovat saaneet kyläseuralta luvan järjestää lisätoimintaa kolmen kahvilapäivän lisäksi, Nivala kertoi.

Neljännelle vuosikymmenellä päässeet Sarakylän Vattumarkkinat jäävät tältä kesältä pitämättä. Vattumarkkinat ovat perinteisesti olleet elokuussa.

Elokuun toiseen viikonvaihteeseen on kyläseura kuitenkin suunnittelemassa pienempää tapahtumaa joko koululle tai äsken valmiiksi saadulle luontopolulle. Luontopolun avajaisiakin on kaavailtu tälle kesälle.

Poikkeksellinen on kesä myös Livokkaan horisontista, kertoi sen puheenjohtaja Vesa Salmela.

Juhannuskokko sentään jokitörmällä poltettiin ja väkeäkin sen ympärillä oli mukavasti, hän kertoi.

Lettukestivaaleista tehdään päätös piakkoin, muut kesätapahtumat ovat mietinnässä.

Livokkaan kauppa on toiminut, mutta ruokaa on voitu myydä vain muualla syötäväksi, Salmela harmitteli tilannetta.

Pudasjärven kylien tapahtumatarjontaa ja kesän toiminaa on laajemminkin pohdittu koronarajoitusten valossa.

Esimerkiksi Pintamon kyläseura käynnisti kesänsä juhannuksena kylätalolla karaokeillalla.

Syötteen kyläyhdistys on paininut työllistämisen kanssa. Lopulta on yksi työintoinen tukityöllistetty löydetty ja kylän Facebook-sivuilla haetaan hänelle työkohteita.

Ulkopuolisen heinäkuussa järjestämään tapahtumaankin on yhdistyksellä talkoohaku päällä.

Kylän suuret kesätapahtumat jäävät väliin, juhannusajoja ei ollut eikä pyöräilytapahtuma Syöte MTB:tä tule.

Aluehallintovirastojen määräysten mukaan korkeintaan 50 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat heinäkuussa sallittuja.

Myös yli 50 henkilön, mutta enintään 500 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia on mahdollista järjestää sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa, jos turvallisuus voidaan varmistaa rajaamalla asiakasmääriä ja tapahtumassa noudatetaan turvaetäisyyksiä sekä hygieniaohjeita. Ohjeet ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön antamia.

Lisäksi heinäkuun alusta alkaen alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yli 500 henkilön yleisötilaisuus tai yleinen kokous, jos noudatetaan erillisiä ohjeita.