Lukijalta

Kun­ta­vaa­lit 2021 – ei ve­lan­otol­le

Professori Vesa Vihriälän komitea, jossa hänen lisäkseen mukana oli muun muassa henkilöt Sixten Korkman ja Bengt Holmström, oli tehnyt hallituksen pyytämänä raportin koskien Suomen kansantalouden lähitulevaisuuden kehitysnäkymiä. Tämä koronatautihan se tuntuu olevan pirullinen virus kertoi myös presidentti Sauli Niinistökin aikoinaan.

Suomen valtion velka lyhyellä aikajanalla ylittää kaksisataa miljardia euroa. Suomen kansantalous supistuu tänä vuonna 10 %. Bruttokansantaloudesta Suomen velkaisuus on lähellä 100 %. Ulkomaan vienti laskee paljon ja työttömyysaste kohoaa suuriin lukemiin.

Pudasjärven kaupunkitalous velkaantuu paljon tänäkin vuonna, miljoonia en muista. Jos kuntatalous on monena vuonna peräkkäin miinuksella miljoonilla euroilla, tulevien kuntavaalien jälkeen on lähellä, että Pudasjärven kaupunki ei ole enää itsenäinen poliittinen peliarsenaali eikä enää kuntavaaleja tarvita.

Valittavilla kaupunginvaltuutetuilla pitää olla poliittisessa päätöksentekoprosessissaan aina ensisijaisena päämääränä, että he päätöstä tehdessään pitävät kaikista tärkeimpänä asiakokonaisuutena kuntataloutta koskevan päätöksenteon.

Tavoitteena pitää olla, että he eivät lisävelkaannuta kuntataloutta täysin holtittomasti, kuten tällä hetkellä kuulen tärykalvojeni ratoksi sen tapahtuvan.

Pudasjärven kaupunginvaltuustoon on valittava ehdokkaita, joilla on relevantti taloudellinen osaaminen. Sinne ei tarvita yhtään höpinätunnepeluria, tulonsiirroilla eläviä kansanosia, vaan niitä kansanosia, jotka kansalaisina itsekin maksavat hyvää efektiivistä kuntaveroa.

Paavo Vikström