Eduskuntavaalit: En­nak­ko­ää­nes­tyk­sen lop­pu­ki­ri: tiis­tai­na 410 kävi ää­nes­tä­mäs­sä Pu­das­jär­vel­lä – Jo 38,3 pro­sent­tia käyt­tä­nyt ää­nioi­keu­ten­sa, Tai­val­kos­kel­le ää­nes­tä­nyt jo yli 40 pro­sent­tia

Kolumni: Taa­lak­sen vai Ol­li­kai­sen lin­jal­la? – Metsien hii­li­nie­lu­jen ko­ros­tu­mi­nen il­mas­ton­muu­tos­kes­kus­te­lus­sa on suo­ma­lai­nen eri­koi­suus

Eduskuntavaalit: Ii­jo­ki­seu­dun edus­kun­ta­vaa­li­ko­ne avautui – ­Vas­taa ja löydä sinulle sopivin eh­do­kas!

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kol­la­ja-pää­tös: Ait­to­jär­vel­lä pet­ty­mys, Ki­pi­näs­sä tyy­ty­väi­syys pääl­lim­mäi­se­nä

-
Kuva: Toivo Kiminki

Kaavaillun Kollajan altaan hyödyt on yleisesti ottaen katsottu Aittojärven kylällä selvästi haittoja suuremmiksi. Siksi pettymys hallituksen viime viikolla tehtyyn päätökseen on melkoinen, summaa kyläseuran puheenjohtaja Eino Taavitsainen.

Livojoen alajuoksu kylästä Kynkäälle päin olisi muuttunut melkoisesti, eikä hänestä ainakaan hyvään suuntaan.

Monissa PVO-Vesivoiman kylällä vuosien mittaan järjestämissä keskustelutilaisuuksissa ei juuri ole vastustavaa kantaa kyläläisiltä kuulunut, hän sanoo.

Aittojärvien veden laatu olisi tietojen mukaan parantunut tuntuvasti, kun virtaus olisi vesistöjärjestelyjen myötä siinä lisääntynyt. Myös suunniteltu järven pinnan nousu puolella metrillä olisi tehnyt hyvää niin veden laadulle kuin maisemalle, Taavitsainen harmittelee tilannetta.

Livolla ovat mielipiteet olleet toisenlaiset. Kyläpäällikkö Vesa Salmelan käsityksen mukaan enemmistö kyläläisistä on nyt tulleeseen päätökseen tyytyväisiä. Yksimielinen ei kylä tietenkään ole ollut, mies muistuttaa.

Isoa riemua ei päätös ole kylällä nostanut jos ei pettymystäkään. Salmela muistuttaa, että Kollaja-suunnitelmien mukaan Livojoen alajuoksu kylästä Kynkäälle päin olisi muuttunut melkoisesti, eikä hänestä ainakaan hyvään suuntaan.

Iijoen törmällä lähellä Kipinäkoskea asuva Sanna Stenius ei muutaman viikon ikäisen vauvan hoidolta ole isommin ehtinyt muiden kyläläisten tuntoja kuulostella, mutta arvelee niiden olevan paljolti samoja kuin itsellään.

– Hyvä että asiasta jappasuun on nyt tuollainen ratkaisu tullut. Pohjolan Voiman edustajien lausuntoja kun kuuntelee, pieni epäilys vain jää. En oikein jaksa uskoa, etteikö ne vielä joskus asiaa esille nosta.

Vuosia voidaan kuitenkin Steniuksen arvion mukaan toimia nyt tulleen ratkaisun pohjilta. Kipinässä on vastarinta jokirakentamiseen ollut voimakasta, joten huojennus on nyt tuntuva.

Kyläseura, jonka johtokuntaan Stenius kuuluu, ei Kipinässä ole toistaiseksi mitään juhlia päätöksen kunniaksi suunnitellut.