Koleus lan­nis­ti tulvan – tul­va­huip­pu jäi pe­lät­tyä ma­ta­lam­mak­si eikä va­hin­ko­ja tullut

Tauno, kuten muutkin ulkoilijat, pääsevät kulkemaan Raitsun teitä jalkojaan kastelematta tulvan käännyttyä laskuun.
Tauno, kuten muutkin ulkoilijat, pääsevät kulkemaan Raitsun teitä jalkojaan kastelematta tulvan käännyttyä laskuun.
Kuva: Toivo Kiminki

Iijoen tulvahuippu jäi tänä keväänä pelättyä matalammaksi. Korkeimmillaan vesi kävi toukokuun toisena ja kolmantena päivänä Tuulisalmessa korkeudessa 109,58.

Ajankohtaan nähden harvinaisen kylmä sää aiheutti sen, että jo maanantaina vesi oli laskenut puolisen metriä.

Tuulisalmen tulvahuippu osui tänä vuonna selvästi normaalia aikaisemmaksi. Ennusteiden mukaan voi tulva tosin uudelleen kohota, mutta ei viime viikolla koettua korkeampana.

Lumi on huvennut vähiin myös Iijoen yläjuoksulla. Suomen korkeimmat lumilukemat tiistaina, puoli metriä, olivat tosin Livojoen latvajärven Livojärven rannalla Posion Raistakassa.

Livojoen veden ei odoteta enää nousevan huhtikuun lopun lukemista. Silloin Livolla Hanhikosken vedenkorkeus kävi 118,20 metrissä.

Jaurakkajärven pinta oli korkeimmillaan huhtikuun 29. päivänä. Siitä lukemasta, 126,85, vesi oli tiistaihin mennessä laskenut yli puoli metriä.

Tänä keväänä ei edes tulvalle herkkä Länsirannantie jäänyt veden alle.

Päättyneen talven vaihtelevien säiden takia ei jokiin ja järviin juuri teräsjäätä tullut, joten jääpadotkaan eivät tulvia aiheuttaneet.

Va. asemamestari Samuli Ervasti Pudasjärven paloasemalta kertoi ainoaksi tehtäväksi jääneen Kurenalla yllättäen kohonnut Sivakkaojan tulva, jonka todettiin olleen seuraus tierummun tukkeutumisesta.

Varautuminen tilanteeseen oli paloasemalla normaalia, mutta tehtäviä ei onneksi tuon enempää tälle keväälle tulvan takia tainnut tulla, hän kertoi.

Ympäristökeskuksen kartoituksen mukaan routa on hupenemassa niin, että viikon kuluttua sitä olisi Pudasjärven seudulla enää muutamia kymmeniä senttejä.

Pitkän ajan sääennuste, joka on Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen tekoa, lämpötila ja sademäärä olisivat toukokuun loppuun asti ajankohdan keskimääräisiä vastaavat.