Eduskuntavaalit: En­nak­ko­ää­nes­tyk­sen lop­pu­ki­ri: tiis­tai­na 410 kävi ää­nes­tä­mäs­sä Pu­das­jär­vel­lä – Jo 38,3 pro­sent­tia käyt­tä­nyt ää­nioi­keu­ten­sa, Tai­val­kos­kel­le ää­nes­tä­nyt jo yli 40 pro­sent­tia

Kolumni: Taa­lak­sen vai Ol­li­kai­sen lin­jal­la? – Metsien hii­li­nie­lu­jen ko­ros­tu­mi­nen il­mas­ton­muu­tos­kes­kus­te­lus­sa on suo­ma­lai­nen eri­koi­suus

Eduskuntavaalit: Ii­jo­ki­seu­dun edus­kun­ta­vaa­li­ko­ne avautui – ­Vas­taa ja löydä sinulle sopivin eh­do­kas!

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ki­sa­töis­sä luovuus kukkii – "Kun kou­lus­sa sidoin en­sim­mäi­sen kuk­ka­kimp­pu­ni, tiesin tämän olevan oma jut­tu­ni"

Mervi Juurikka osaa taikoa kukista taideteoksia niin taitavasti, että luomukset ovat päässeet esille kansainvälisestikin.

Tässä työssä Juurikka on käyttänyt orkideoja, mutta hän paljastaa hortensian olevan hänen suosikkikukkansa.
Tässä työssä Juurikka on käyttänyt orkideoja, mutta hän paljastaa hortensian olevan hänen suosikkikukkansa.

Viime kesänä Mervi Juurikka, 24, kutsuttiin Hollantiin Floral Fundamentals -lehden kuvauksiin. Siellä hän teki kukkatöitä ja pääsi tutustumaan kukkien kasvattajiin. Vierailun päätteeksi Juurikka pääsi neljäntenä suomalaisena seuran jäseneksi ja sanansaattajaksi.

– Olin lähes shokissa, kun minut kutsuttiin mukaan. Mukana on kuitenkin alan parhaimpia tekijöitä.

Juurikan hyppysissä valmistuvat niin komeat kukka-asetelmat kuin luovemmatkin taideteokset. Tällä hetkellä floristimestariksi opiskeleva Juurikka työskentelee Hautaus- ja kukkapalvelu Räisäsellä kukkien ja kasvien parissa. Vapaa-ajallaan Juurikka kilpailee kukkasidonnassa sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

Kimppujen ja asetelmien lisäksi Juurikka valmistaa esimerkiksi päähineitä, laukkuja ja kukkakoruja. Kukkien lisäksi hän käyttää töissään muitakin materiaaleja.

– Tällä hetkellä kouluprojektina on työn alla 2,4 metriä korkea fantasiapuu, jossa on käytetty materiaaleina muun muassa muovia, paperia ja metallia.

Juurikka osaa taiteilla kukista komeita taideteoksia. Kukkien lisäksi hän käyttää töissään materiaaleina muun muassa muovia ja metallia.
Juurikka osaa taiteilla kukista komeita taideteoksia. Kukkien lisäksi hän käyttää töissään materiaaleina muun muassa muovia ja metallia.
Kuva: Anna Kerälä

Alalle Juurikka löysi tiensä lukion jälkeen. Tuolloin hänellä ei ollut tietoa, mitä tekisi seuraavaksi. Keskusteltuaan koulun opinto-ohjaajan kanssa Juurikka kiinnostui puutarhuri-merkonomin koulutuksesta.

– Kun koulussa sidoin ensimmäisen kukkakimppuni, tiesin tämän olevan oma juttuni.

Oppejaan Juurikka pääsi jatkamaan työssäoppimiseen Hautaus- ja kukkapalvelu Räisäselle, missä Mirja Tolkkinen opetti häntä. Puutarhuri-merkonomiksi valmistuttuaan hän jatkoi opiskelua floristiksi ja siitä edelleen floristimestariksi.

Mervi Juurikka viettää aikaansa kukkasidonnan parissa sekä työssään että vapaa-ajallaan.
Mervi Juurikka viettää aikaansa kukkasidonnan parissa sekä työssään että vapaa-ajallaan.
Kuva: Anna Kerälä

Koulussa opettajat kannustivat Juurikkaa osallistumaan kilpailuihin. Ensimmäinen kukkasidontakilpailu, johon hän osallistui, oli Sadonkorjuu-cup vuonna 2018. Heti ensimmäisissä kisoissa hän voitti omasta sarjastaan kultaa ja kokonaiskilpailuista hopeaa.

– Siitä sain varmuutta kokeilla muitakin kilpailuja. Viime kesänä osallistuin SM-kilpailuihin, joista voitin juniorisarjan hopeaa.

Kansainvälistä huomiota on tullut muualtakin kuin Hollannin kuvauksista. Juurikka on osallistunut kahdesti maailmanlaajuiseen International desinger of the year -kilpailuun ja voittanut molemmilla kerroilla pronssia. Lisäksi hän on osallistunut isobritannialaisen Fusion Flowers -lehden kilpailuihin. Lehdellä on tilaajia 75:ssä eri maassa. Jo ensimmäisellä kerralla molemmat Juurikan työt pääsivät lehteen. Mukana oli lähes sata kilpailutyötä, joista 14 työtä julkaistiin lehdessä, joten voitto oli iloinen yllätys.

Nyt Juurikka on lähettänyt lehteen jo yhteensä kolmetoista työtä, joista yhdeksän on julkaistu.

Juurikka kiittää perhettään saamastaan tuesta ja kannustuksesta. Äidin puutarhasta hän on aina saanut raaka-aineita töihinsä.

– Lisäksi isäni on kyydinnyt minua kisareissuille ja auttanut pohjatöiden tekemisessä, Juurikka kiittelee.

Kauniiden asetelmien lisäksi Juurikka tekee myös esimerkiksi kukkakoruja.
Kauniiden asetelmien lisäksi Juurikka tekee myös esimerkiksi kukkakoruja.
Kuva: Anna Kerälä

Työssään Juurikka rakastaa sitä, että se on luovaa eikä siinä ikinä voi olla täysin valmis.

– Työssäni saan olla luova ja toteuttaa visioitani. Aina voi myös oppia uutta ja kehittää taitojaan.

Tulevaisuudessa Juurikka toivookin kehittyvänsä entisestään. Nyt hän tuntee todellakin olevansa omalla alallaan.