Ke­sä­pi­lik­ki alkoi hei­nä­kuun hel­tees­sä Havulan ran­nas­sa – maa­nan­tain aa­mu­päi­vä veti pilk­ki­lau­toil­le väkeä, vaan ei kaloja.

Maanantai aamupäivän alkukarsinnassa oli pilikkilauttojen päällä väkeä. Vähemmän liikettä oli lauttojen alla. Maanantain ensimmäisen karsinnan voittaja Arto Kääriäinen Laukaan Ahvenpojista, 858 g kokonaissaalis ja suurin kala lahna 361 g. Koronamaski kuului tämänkertaiseen pilkkivarustukseen pakollisena.
Maanantai aamupäivän alkukarsinnassa oli pilikkilauttojen päällä väkeä. Vähemmän liikettä oli lauttojen alla.
Maanantai aamupäivän alkukarsinnassa oli pilikkilauttojen päällä väkeä. Vähemmän liikettä oli lauttojen alla.
Kuva: Juha Hagelberg

Kilpailun toimitsijoista Mari Ritola arveli maanantain ensimmäisen alkukarsinnan aikaan peilityyntä Pudasjärven pintaa katsellessaan, että keli oli haastava. Toisaalta painostava helle, kuin ennen ukkosta, saattaisi saada kalan syömään.

Toiveikkuus ei kuitenkaan auttanut, sillä Pilikkiviikon ensimmäinen karsinta sujui vaatimattomissa merkeissä. Viideltä pilikkilautalta ei saatu yhtään kalaa ja voittajan saaliskin jäi alle 900 gramman.

Toisaalta asiaan saattoi vaikuttaa se, että tänä kesänä koronaepidemia koskettaa myös kesäpilikkijöitä. Alkuerät joudutaan nykyttelemään tuntia lyhemmässä ajassa, turvamääräysten viedessä aikaa lautoille siirtymiseen ja niiltä poistumiseen.

Kilpailun sihteeri Marko Koivula oli silti tyytyväinen, sillä heti ensimmäisen päivän karsintaan oli ilmoittautunut kesäpilikkijöitä melkein kaikki lauttapaikat täyteen. 25 paikasta oli miehitetty tai naisitettu 22.

– Yllätys tämä ei kuitenkaan ollut. Menneistä vuosista on nähty, että moni haluaa juuri ensimmäisen erään, koska uskomus on, että ainakin silloin pitäisi pilkittävää lauttojen alla riittää.

Iltapäivän alkuerään oli tulokkaita huomattavasti vähemmän, mutta hän arveli tahdin kiihtyvän viikon edetessä. Torstaina ja perjantaina on ohjelmaan merkitty kolmet karsinnat – mikäli kilpailijoita riittää.

Puolenpäivän aikaan soi autontorvi karsinnan päättymisen merkiksi. Sitä tehosti kilpailun sihteerin lopetuskarjaisu – josta rannalla olijat arvelivat, että nyt taisi joku tipahtaa lautalta.

Noutoveneet hakivat koronamaskinaamaisia kilpailijoita rantaan koronasäädösten vaatimusten mukaan kaksi kerrallaan. Moni puisteli päätään.

Ensimmäisestä veneestä rantautunut Pudasjärven Reijo Huitsi pyyhki hikeä otsaltaan rankan kisan päätteeksi.

Suojamaski suojasi myös pettymyksen ilmeiltä. Lopputuloksena tyhjä reppu. Huitsi oli treenannut kilpailuja varten vastaavissa olosuhteissa helteellä Pintamojärvellä pilkkimällä veneestä.

Tasapainopilkillä oli noussut isoja ahvenia, joita oli uiskennellut ihan näköetäisyydellä. Sama tekniikka ei kuitenkaan Pudasjärven virtaavassavedessä tehonnut. Ei auttanut edes vieheen vaihto. Vain muutaman kerran oli kala käynyt syöttiä näpelöimässä.

Ensimmäisen alkukarsinnan voittaja Arto Kääriäinen Laukaan Ahvenpojista oli tyytyväinen menestykseensä, vaikka kalaa ei paljoa tullutkaan.

Kääriäisen koko 858 gamman saalis koostui pääasiassa lahnoista ja niillä aukeni paikka sunnuntain finaaliin. Palkinto tuli myös päivän suurimmasta kalasta, 361 gramman lahnasta.

Ennen punnitusta Kääriäinen kertoi aikovansa pilkkiä karsinnoissa niin pitkään, että tie finaaliin aukeaa. Nyt ei tarvinnut, mutta mies aikoi harjoituksen vuoksi pilkkiä vielä muutaman alkuerän.

Ehkäpä juuri siksi, että toista kertaa Kesäpilikin MM-kisoissa mukana olevalla oli syöttien ja kalastusvälineiden myyntipiste kilpailupaikalla.

– Ei niitä kukaan kilpailun aikana osta. Sama se on itsekin pilkkiä.

Kääriäinen kuvasi tapahtumaa mainioksi piristeeksi. Kalastuskilpailut olivat koronatalvelta ja varsinkin keväältä jääneet vähiin – vaikka aikaa eläkkeellä ollessa olisi ollut.

Alkutalvesta hän oli kiertänyt muutamat pilkkikilpailut etelässä. Poikkeusolojen tultua ne loppuivat kokonaan. Vasta kesällä oli järjestetty muutamia onkikilpailuja sekä muutamat laituripilkit, joiden hän kertoi vastaavan lähes Pudasjärven kesäpilikin olosuhteita.