Kesä tuo lasten toi­min­ta­päi­vät – ke­sä­kuus­sa nuo­ris­to­ti­lo­jen ovet avataan ko­ro­na-ai­ka huo­mioi­den

Korona-aika muutti nuorisopalvelujen toimintaa. Esimerkiksi kokkikerho onnistuu etänäkin.

<p>Nuoret ovat näppäriä älylaitteiden käyttäjiä. Kokkikerholaiset ehdottivat itse, että voitaisiinko kerhotapaaminen järjestää Whatsappin kautta ja näin tehtiin.</p> <p>Pudasjärven nuorisopalveluja on tarjottu entistä enemmän verkossa koronarajoitusten takia. Esimerkiksi kokkikerhon järjestäminen onnistui mainiosti etänäkin.</p> <p>Nuorisopalvelut palvelee myös Instagramissa. Siellä iloa arkeen on tuotu muun muassa erilaisten visailujen avulla.</p>
Nuoret ovat näppäriä älylaitteiden käyttäjiä. Kokkikerholaiset ehdottivat itse, että voitaisiinko kerhotapaaminen järjestää Whatsappin kautta ja näin tehtiin.
Nuoret ovat näppäriä älylaitteiden käyttäjiä. Kokkikerholaiset ehdottivat itse, että voitaisiinko kerhotapaaminen järjestää Whatsappin kautta ja näin tehtiin.
Kuva: Eveliina Jaakkola

Pudasjärven kaupungin nuorisotilojen ovet jouduttiin sulkemaan poikkeusolojen alettua, mutta nuorisopalvelujen toiminta on jatkunut monipuolisena kevään aikana.

Käytännössä nuoriso-ohjaajat ovat olleet nuorten tavoitettavissa ja aktiivisia sosiaalisessa mediassa.

Verkon kautta ohjaajat ovat saaneet nuoriin yhteyden.

– Olemme järjestäneet nuorille erilaisia pieniä virikkeitä. Erityisesti Instagramissa on järjestetty visailuja ja kisoja, nuoriso-ohjaaja Marita Hankila kertoo käytännön toiminnasta.

Myös kerhotoimintaa on ohjattu verkossa: lasten kokkikerhossa on kokkailtu Whatsappin videopuhelun välityksellä.

Etäkokkikerho sujui hyvin, kun jokainen kokkasi kotikeittiössään samaan aikaan ohjaajan kanssa ja sai apua tarvittaessa.

– Idea etäkokkikerhoon tuli kerholaisilta itseltään. Kiva, että se on voitu toteuttaa, Hankila kertoo.

Nuorisopalvelujen väki on myös kannustanut lapsia ja nuoria liikkumaan ulkona. Keväällä meneillään on ollut esimerkiksi kaikille avoin pallojahti, jossa etsitään Kurenalan maastoon piilotettuja punaisia ja keltaisia massapalloja.

Nuorisotilojen ovet ovat aukenemassa rajoitusten mukaan kesäkuun alussa, jolloin käyntiin pyörähtävät myös kesän toimintapäivät ohjattuna toimintana.

Koronatilanteen takia lasten päiväleirejä ei perinteiseen tapaan tänä vuonna järjestetä, vaan alakouluikäisille suunnattua päivätoimintaa toteutetaan pienryhmissä.

Toimintapäiviin on suunniteltu monenlaista kesäistä ja kivaa ohjelmaa aina uintiretkistä askartelutuokioihin ja kalastuksesta pyöräilylenkkeihin.

– Toimintapäiviä on lähes jokaisena kesäkuun arkipäivänä. Toimintaan on päiväkohtaiset ilmoittautumiset, Hankila summaa.

Lisää tietoa toimintapäivistä ja ilmoittautumisesta löydät tästä linkistä.

Toimintapäivät ja avoin nuorisotilatoiminta toteutetaan virallisten väljyys- ja hygieniavaatimusten mukaisesti. Se tarkoittaa esimerkiksi rajoituksia osallistujamääriin. Tarkemmat ohjeistukset selviävät kesään mennessä.

Hankilan mukaan monet lapset ja nuoret tuntuvat jo kaipaavan kohtaamisia kasvotusten, vaikka kännykän kautta yhteyttä pidetäänkin. Ohjaajat ovat saaneet nuorilta jonkin verran palautetta yksinäisyydestä ja tylsyydestä.

– On mukava, että kesäkuussa nuoret voivat kertoa kuulumisiaan ja tulevat kuulluksi kasvotusten.

Nuorisopalvelut ovat nuoria varten.

– Olemme tavoitettavissa ja meihin voi olla yhteydessä, Hankila kannustaa.

Etsivä nuorisotyö palvelee myös verkossa
Martta Oinas-Panuma

Pudasjärven etsivät nuorisotyöntekijät Juha Mertala ja Miika Raiskio ovat tehneet etätöitä korona-aikana.

Etsivän nuorisotyön tavoitteena on auttaa alle 29-vuotiaita nuoria erilaisissa elämäntilanteissa. Nyt tukea ja ohjausta on tarjottu entistä enemmän verkossa, mutta etsiviin saa yhteyden myös perinteisten viestintäkanavien kautta.

Vuoden alusta lähtien etsivät ovat käyttäneet Instagramin ja Facebookin lisäksi pelimaailmasta tuttua Discord-palvelua, jossa on etsivän nuorisotyön yhteisöllinen kanava. Discordin kautta mahdollisia ovat esimerkiksi chatit ja videopuhelut.

– Kanavalla on ollut parikymmentä nuorta, Juha Mertala laskee. Discordin kanavalla on esimerkiksi keskusteltu eri aiheista. Nuoria kiinnostavia teemoja ovat olleet muun muassa some-käyttäytyminen ja masennus.

Etsivät ovat tyytyväisiä siihen, että nuoret ovat löytäneet heidän palvelunsa verkon kautta.

– Onneksi koronan aiheuttama poikkeustilanne on väliaikainen, mutta hyvä, että nuoret eivät ole jääneet täysin pimentoon.

Nuorisotyöntekijät alkavat tavata nuoria kasvotusten, kunhan rajoituksia aletaan purkaa. Mertala kertoo suuntaavansa toimistolle jo torstaina, kun koulut alkavat. Suunnitelmissa on sopia tapaamisia sekä nykyisten asiakkaiden että uusien tuttavuuksien kanssa.

Etsivät nuorisotyöntekijät panostavat arkityöhön eli nuorten auttamiseen. Mertala painottaa, että kaikki nuorten yhteydenotot ovat tervetulleita ja yhtä arvokkaita.

– Katsotaan sitten yhdessä polkua eteenpäin. Olemme tukena asiassa kuin asiassa ja autamme oikean avun luokse, hän muistuttaa.