Juu­tis­lam­men luon­to­po­lun ava­jai­sia vie­te­tään lauan­tai­na Sa­ra­ky­läs­sä – kui­va­li­ha­vel­liä­kin kei­te­tään

Sarakyläläisten talkoilu on tuottanut tulosta, luontopolku laavuineen on juhlaa vaille valmis. Juutislammen luontopolun avajaisia vietetään tulevana lauantaina Sarakylässä.
Sarakyläläisten talkoilu on tuottanut tulosta, luontopolku laavuineen on juhlaa vaille valmis. Juutislammen luontopolun avajaisia vietetään tulevana lauantaina Sarakylässä.
Kuva: Toivo Kiminki

Sarakylässä parisen vuotta sitten aloitettu Juutislammen luontopolun rakentaminen on saatu loppuun.

Viime viikolla täytekakkukahveille kokoontuneet talkoolaiset saivat kiitosta niin kyläseuran puheenjohtaja Kaisa Nivalalta kuin talkoopäällikkö Iivari Jurmulta.

Jurmun kirjanpidosta selvisi talkoolaisia kolmen kesän aikana olleen kaikkiaan 56. Vauhti oli kovinta ensimmäisenä kesänä heti Oulun seudun Leader-yhdistyksestä saadun myönteisen rahoituspäätöksen jälkeen.

Euroja heltisi noin 18 000, valtaosa toisesta kustannuspuolikkaasta saatiin katettua talkoilla. Kyläseuran vahvan talouden ansiosta kaupungin puskurilainaa ei tarvittu.

– Kustannusarvio ylittyi lopullisen ynnäilyn jälkeen 67 eurolla, Jurmu kertoi.

Ensimmäisenä kesänä talkoita oli 30:t, toisena 18:t, tänä vuonna tarvittiin enää yhdet.

Mursketta polulle, pysäköintipaikalle ja veneenlaskupaikalle levitettiin kaikkiaan 205 kuutiometriä. Pitkospuiden tekoon meni lankkua noin 1,3 kilometriä.

Hankkeen puuhamiesten harmiksi ensimmäinen pitkosten kiinnitykseen ostettu ruuvierä oli sutta ja sekundaa. Tehtaalta saatiin kuitenkin kunnon tavaraa tilalle, mutta ylimääräistä työtä tuli runsaasti, Jurmu muisteli.

Pelkillä kakkukahveilla ei luontopolkua käyttöön oteta. Kyläseura on puuhannut näyttävät ja maistuvat avajaiset lauantaiksi.

Kotiseutukulinaristien iloksi on 200 nälkäisimmälle lupeissa vattumarkkinoilta tutuksi tullutta kuivalihavelliä. Nehän jäävät tältä kesältä pitämättä, monien muiden suurtapahtumien lailla.

– Puheitakin on lupeissa, samoin kahvia ja tietenkin polun esittelyä ja sen kiertämistä, Sarakylän alueen kyläseurasta luvataan.