Ju­ma­lan­pal­ve­luk­set ja toi­mi­tuk­set ke­sä­kuun alusta mah­dol­li­sia tur­va­vä­leil­lä

Kirkon penkeissä istutaan 1.6. alkaen joka toisella penkillä vähintään metrin turvavälillä. Penkkien välejä mittaamassa seurakuntamestari Juha Riekki.
Kirkon penkeissä istutaan 1.6. alkaen joka toisella penkillä vähintään metrin turvavälillä. Penkkien välejä mittaamassa seurakuntamestari Juha Riekki.
Kuva: Timo Liikanen

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat tarkentaneet seurakuntien kokoontumisrajoituksia

Jumalanpalveluksiin voi kesäkuuun alusta alkaen osallistua yli 50 henkeä edellyttäen, että niissä noudatetaan viranomaisohjeita tilaisuuksien turvallisesta järjestämisestä. Henkilömäärä suhteutetaan aina 1–2 metrin turvavälein tilaan sopivaksi. Enimmäisosallistujamäärä on 500 henkeä.

Ehtoollisen vietosta hiippakunnat antavat ohjeita erikseen.

Jumalanpalvelusten välittämistä verkkoon (video- tai audiostriimaus) suositellaan jatkettavaksi edelleen.

Pudasjärvellä kirkkoherra Timo Liikanen on mittaillut kirkon penkkejä.

– Suntion kanssa olemme laskeneet, että kirkkoon mahtuu 120 henkeä, jolloin turvavälit on huomioitu.

Seurakuntakodin kirkkosaliin voidaan ottaa turvaväleillä 60 henkeä.

– Ruuhkaa heti kesäkuun alussa tuskin jumalanpalveluksiin on tulossa. Hiljaisina kesäsunnuntaina kirkossa on noin 20–30 henkeä.

Seurakuntien tilaisuuksissa ollaan kuitenkin menossa kohti uutta normaalia.

– Kesäkuussa on tarkoitus aloittaa myös ehtoollisjumalanpalvelukset. Niiden käytännön toteutuksia mietitään piispojen ohjeiden perusteella.

Kesäkuussa on tarkoitus aloittaa myös ehtoollisjumalanpalvelukset.

Kirkon tilaisuuksiaaa tulee selkeät ohjeistukset miten toimitaan ja miten koronaturvallisuus pidetään.

– Käytännössä ohjeistetaan näkyvästi huomioimaan turvavälit ja ohjeet kerrataan myös tilaisuuden alussa. Käsidesia on myös saatavilla.

Kirkon virsikirjat kerätään pois, jumalanpalveluksiin suositellaan oman virsikirjan mukaan ottamista tai digitaalisen virsikirjan käyttämistä kännykällä. Tarvittaessa tehdään virsimonisteita tai heijastetaan sanoja valkokankaalle.

Toimituksen jälkeen perheen järjestämä kaste- tai hääjuhla tai muistotilaisuus on yksityistilaisuus. Vastuu yksityisen tilaisuuden toteutuksesta on sen järjestäjällä.

Valtioneuvoston linjauksen mukaan niitä koskee 50 hengen enimmäisosallistujamäärä, samoin kodeissa tai muissa yksityistiloissa toteutettavia kirkollisia toimituksia.