Pääkirjoitus

Juhannuksen liikenneruuhkat osoittivat, että suomalaiset ovat lähteneet liikkeelle – kesälomaa ei ole peruttu

Juhannusviikon liikenneruuhkat osoittivat, että suomalaiset ovat lähteneet liikkeelle sulkeutuneen kevään jälkeen. Kotimaan matkailulle povataan ennätyksellistä kesää ja mökkeilytilastot ovat ylittäneet kaikki odotuksetkin. Maakuntien elämä näyttää kiinnostavan myös niitä kehäkolmosen sisäpuolella asuvia, jotka ovat tottuneet aloittamaan lomansa lentokentältä. Nähtävää ja koettavaahan kotimaassamme riittää yllin kyllin – ihan läheltäkin voi aloittaa, karttaa katsomalla löytyy varmasti käymättömiä paikkoja. Itsekin olen merkannut muistiin jo useamman kohteen, joihin haluan käydä päiväretkellä tutustumassa.

Tapahtumien takia tänä vuonna ei kuitenkaan liikuta entiseen tapaan, koska käytännössä korona pyyhkäisi kalenterista pois kaikki suuret ja monet pienemmätkin kesätapahtumat. Esimerkiksi viime viikolla kymmenet tuhannet ihmiset olisivat kokoontuneet Suviseuroihin, jos epidemiaa ei olisi tullut. Sanaa kuitenkin julistettiin modernien viestintävälineiden suomin keinoin. Pudasjärvellä puolestaan olisi odotettu tulevalle viikonlopulle toria täyteen markkinaväkeä, mutta nyt ei tarvitse odotella.

Kevään aikana suomalaiset ovat osanneet valmistautua siihen, että kesästä tulee erilainen kuin mihin me olemme tottuneet. Moni ehti varmasti asennoitua paljon rajoittuneempaankin aikaan, joten rajoitusten höllentäminen on oikeasti tuntunut ilon aiheelta. Yksi merkittävimmistä rajoitusten puruista oli ikäihmisten vapautuminen karanteeniolosuhteista. Ihanaa, että nyt saa käydä kylässä.

Kokonaisuudessaan hyviä uutisia on Suomessa ollut päivä päivältä entistä enemmän, ja koronavirustilanne on nyt erittäin hyvä. Sunnuntaina oli päivä, jolloin rekisteriin ei lisätty yhtään tartuntatapausta. Oulun ylipistollinen sairaala on tiedottanut palaavansa normaaliin arkeen eikä koronapotilaita ole hoidettavana.

Kotimaan kesälomareissulle voi siis lähteä, kunhan turvavälejä kunnioittaa ja käsiä pesee. Iloista ja turvallista kesää!