Pääkirjoitus

Joulu on juhlan aika, siis riemuitkaa – hyvää joulua Iijokiseudun lukijoille!

Jouluvalmistelut ovat kiivaimmillaan. Monien mielestä vuoden suurimpaan juhlaan virittäytyminen vaatii jos jonkinmoista puuhaa: siivoamista, leipomista, ostoksilla käymistä ja läheisten muistamista.

Useat viettävät myös pikkujouluja, osallistuvat päiväkotien, koulujen ja eri yhteisöjen joulujuhliin sekä erilaisiin jouluisiin tapahtumiin.

Yhdelle joulumieli nousee joululauluja kuuntelemalla ja laulamalla, toiselle koristeita askartelemalla ja joulukortteja lähettämällä.

Listaa jouluun liittyvistä askareista voi jatkaa lähes loputtomiin, sillä niin monenlaisia jouluperinteitä meillä suomalaisilla on. Jokainen saa onneksi valita perinteistä itselleen mieluisimmat ja vaalia niitä valmistautumisessaan.

Myös omaan jouluuni kuuluu paljon tavallisuudesta poikkeavaa. Mutta sehän juhlan idea juuri on: juhla on jotakin muuta kuin arki! Ilman arkea ei olisi juhlaa, eikä juhlaa ilman arkea. Nyt on siis täysin luvallista heittäytyä juhlatunnelman vietäväksi ja antaa tilaa joululle kaikilla aisteilla.

Yleisen selityksen mukaan joulun nimi juontaa juurensa juhlaa tarkoittavaan skandinaaviseen sanaan. Juhla on siis totisesti paikkansa ansainnut.

Suomalaiseen jouluun liittyvät olennaisesti myös rauhoittuminen ja pysähtyminen. Siitä hyvänä muistutuksena on joulurauhan julistaminen jouluaattona. Joulurauha on vanhaan pohjoismaiseen lainsäädäntöön kuulunut määräys 20 päivää kestäneestä ajanjaksosta joulun aikana. Suomessa perinne on säilynyt harvinaisen muuttumattomana keskiajalta asti, siis kunnioittakaamme sitä.

Joulurauhan soisi laskeutuvan kaikille – viettipä joulua sitten millä tavalla tahansa. Itse toivon joululta irtiottoa arjesta, kiireetöntä yhdessäoloa perheen kanssa ja rentoutumista.

Toivon teille kaikille lukijoillemme, asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme riemullista joulua koko Iijokiseudun väen puolesta! Kiitos menneestä vuodesta!