Ii­jo­ki­sou­tuun vä­li­vuo­si en­sim­mäi­sen kerran lähes 40-vuo­ti­ses­sa his­to­rias­sa – sou­de­taan jälleen 2021

Pudasjärven luonnonsuojeluyhdistys ry tiedottaa päättäneensä toukokuussa, että 37 vuotta jatkuneeseen Iijokisoutuun tulee ensimmäinen välivuosi.

38. Iijokisoutu siirtyy vuodella eteenpäin ja soudetaan jälleen vuonna 2021 viikolla 27. Iijokisoudun ajankohta on ollut sama koko sen historian ajan ensimmäistä kertaa lukuun ottamatta, joka soudettiin vuonna 1983 viikkoa myöhempänä ajankohtana.

Tiedotteen mukaan tämän vuoden tilanteesta keskusteltiin toukokuussa muun muassa lääkärin kanssa, jonka mielipide oli selkeä. Koska Iijokisoutuun saapuu väkeä ympäri Suomen ja tapahtumassa vietetään aikaa tiiviisti kyliä kierrellen, riskit ovat melkoiset sekä yhteistyökumppaneillemme, osallistujille että järjestäjille.

Iijokisoudun ja sen oheistapahtumien osanottajamäärä saavuttaa helposti yli 500 henkilöä. Koska Iijokisoutu on aina ollut avoin kaikille, rajoitetun osanottajamäärän soutua ei suunniteltu. Ihmisten mukaan valikointi ja se, etteivät yli 70-vuotiaat voisi osallistua tapahtumaan, koettiin Iijokisoudun periaatteiden vastaiseksi.

Tapahtuman siirtämisestä aiheutuu jonkin verran harmia. Mukaan oli tulossa ihmisiä, jotka olivat vuosikymmeniä suunnitelleet mukaantuloa. Lisäksi Iijokisoudun oli tarkoitus olla yksi Suomen luonnonsuojeluliiton Vesivuoden tapahtumista.

Vastuullisuus ja lääkärin konsultointi kuitenkin ratkaisivat päätöksen toukokuussa, tiedotteessa todetaan.