Kulttuuristipendi: Pe­rik­sian­ta­mat­to­muus pal­kit­tiin: Pu­das­jär­ven kult­tuu­ri­sti­pen­di tai­tei­li­ja Kari Tyk­ky­läi­sel­le – "Teh­dään Pu­das­jär­ves­tä kult­tuu­ri­kau­pun­ki!"

Tapahtumat: Pu­das­jär­vel­le jy­säh­tää hei­nä­kuus­sa me­tal­li­pom­mi – Ypykkä Me­tal­fest kokoaa Jyrk­kä­kos­kel­le kovan bän­di­kat­tauk­sen

Mainos: Tutustu Iijokiseutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Hyvä puo­luk­ka­sa­to päättää mainion mar­ja­vuo­den

Puolukkasato on Luonnonvarakeskuksen mukaan nyt hyvä.
Puolukkasato on Luonnonvarakeskuksen mukaan nyt hyvä.
Kuva: Sari Junnonaho

Puolukkasadosta on tulossa raakilehavaintojen perusteella hyvä, paikoin jopa melko runsas. Pääsato on poimittavissa syyskuun alkuviikoilla, kertoo Luonnonvarakeksus tiedotteessaan..

Havaintometsäverkoston 63 seurantametsästä 35:ssä puolukan raakileita on ollut keskinkertaisesti tai sitä enemmän. Hyvästä raakiletilanteesta huolimatta puolukkaa näyttää tänä vuonna silti kypsyvän heikommin kuin yleensä.

– Yleensä kypsiksi puolukoiksi päätyy 90 prosenttia raakileista. Saatujen havaintojen perusteella noin kolmannes puolukan raakileista jää tänä vuonna kypsymättä, kertoo erikoistutkija Rainer Peltola Luonnonvarakeskuksesta (Luke).

Poikkeuksellista oli tänä kesänä myös puolukan heikohkoksi jäänyt pölytystulos.

– Normaalisti puolukan pölytys onnistuu mustikkaa paremmin, tänä vuonna kävi päinvastoin. Onneksi puolukan kukkia oli runsaasti, joten heikohkosta pölytystuloksesta huolimatta puolukkasato on melko hyvä, Peltola toteaa.

Luonnonvarakeskuksen ja Suomen 4H -liiton yhteistyö marjahavaintojen teossa on jatkunut vuonna 2020. Tähänastiset havainnot on tallennettu kaikille avoimeen marjahavaintojen tiedotusjärjestelmään. Järjestelmä löytyy osoitteesta marjahavainnot.fi. Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka hyvänsä marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut. Ohjeet havaintometsän perustamisesta sekä havaintojen teosta ja tallentamisesta löytyvät tästä