Mainos: Tilaa Iijokiseutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 4 kk 28 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Hur­jas­ti hilloja Sa­ra­ky­läs­sä – sa­moil­ta ja­lan­si­joil­ta satoja kypsiä

Janne Kummala osui todelliselle hillasuolle. Samoilta jalansijoilta saattoi poimia satoja hilloja.
Janne Kummala osui todelliselle hillasuolle. Samoilta jalansijoilta saattoi poimia satoja hilloja.
Kuva: Janne Kummala

Sarakylässä asuva Janne Kummala osui varsinaiselle hilla-apajalle.

– Oli tuolla läänirajalla melekonen mätäs vastassa. Oli niin poikkeuksellisen täys ala, että testattiin montako kypsää hillaa voi saaha samolta jalansioilta vain jalakojen päältä poimien, kertoo Kummala Sarakylä-Facebook-ryhmässä.

–  334 ja 242 saatiin serkkupoijankans ku testattiin. Raakaa oli vielä seassa. Enpä oo ennen nähny ja kokenu.

Hillaa kerrotaan paikoin olevan todella runsaasti ja sosiaalisessa mediassa on jaettu kuvia keltaisenaan loistavista soista. Paikoitellen hillat ovat kuitenkin jääneet pieniksi ja osin myös kesän halla ehti vahingoittaa satoa.

Ranualla kerrotaan hillaa löytyvän normaalisti hyvältä paikalta samoilta jalansijoilta noin parikymmentä kappaletta.

Ranuan Hillatorin keskellä komeilee tänäkin kesänä poimijateltta, jonka suojissa paikalliset poimijat voivat myydä marjojaan. Ranuan kunnan tarjoama myyntipaikka paikallisille on mieleinen poimijoille. Siitä pitävät myös asiakkaat. Rohkea Ranua –tekstin alla hillaa myyvältä saa tarkan tiedon marjan alkuperästä, poimintapäivästä ja kuulee parhaimmat hillajutut, kerrotaan Ranuan kunnan tiedotteessa..

– Hillakaupan merkitys Ranuan kunnan alueen asukkaille ja yrittäjille on valtava. Tänä vuonna hilla paikkaa tuntuvasti koronakevään tuomia tulonmenetyksiä.

Hillakaupasta jää ranualaisille poimijoille hyvänä hillavuonna jopa 2,4 miljoonaa euroa (arvio vuodelta 2018) ja tästä vuodesta on tulossa hyvä. Koronakevään jälkeen Ranualla iloitaan siitä, että majoittujia on jälleen runsaasti, ravintolapalveluille on kysyntää ja kauppa käy taas vilkkaana.

Moni tulee torille suoraan suolta, aamuvuorosta, ennen päivän lämpiämistä. Noin tuhannen euron hillatienestiä tavoitteleva Joonas Koukkula heräsi kolmelta, oli aamuviideltä jo suolla ja heti kahdeksan jälkeen myymässä Hillatorilla poimijateltassa.

– Voi olla, että jään tavoitteesta jonkin verran, mutta ihan hyvin se on silti.

Hillastus on vähintäänkin kolmivuorotyötä: aamuvuoro suolla, päivävuoro myymässä ja iltavuoro suolla. Yövuoro kuuluu olevan tuottoisin ja jonkun ne pakastettavat ja myytävät hillat vielä pakattavakin.

Aini Impiö kannustaa tyttärenpoikaa pitämään kiinni tavoitteesta: pääsato on kypsä vasta nyt ja korpihillakin on poimimatta.

– Vaikka marjaa on, saa siinä tehdä töitä. Eilen menin suolle puoli seitsemän ja tulin yheltätoista pois kuuden kilon kanssa, sanoo mäkäräisten kanssa hillassa viihtynyt Aini Impiö.

Poimijateltassa keskiviikkoaamuna hillaa myyvä Toni Ikonen kaipaili jo takaisin suolle.

– Onneksi kelit vähän viilenee niin ehditään poimia sato talteen. Kunhan vielä korpihillat kypsyy, niin se on ku mansikoita poimis, tunnelmoi Ikonen.

Videon Sarakylän hilla-apajasta voit katsoa Sarakylän Facebook-ryhmästä tästä.

Edit. Korjattu kirjoitusvirheitä 22.7.klo 15.40. Lisätty 23.7. klo 10.57 tieto tavanomaisesta hyvästä hillatiheydestä.