Joko luit: Lu­mi­ka­sat kas­va­vat Ku­re­na­lan park­ki­pai­koil­la – Pie­ta­ri­laan ja He­te­har­juun kul­je­te­taan tu­han­sia kuu­tioi­ta

Mainos: Talvitarjouksena Iijokiseutu Digi tai myös painettu lehti, katso tarjoukset tästä

Kolumni

Hir­si­kam­puk­sen käyt­töön­ot­to vuoden 2016 ehdoton ko­ho­koh­ta – kau­pun­gin­joh­ta­jan aja­tuk­sia ku­lu­nees­ta vuo­des­ta

Pudasjärvellä tapahtui vuoden 2016 aikana monia asioita, jotka varmasti muistetaan vielä vuosienkin päästä. Jotkut näistä asioista saivat kansallista ja jopa kansainvälistä huomiota. Kuluvan vuoden aikana olen saanut kunnian nauttia syntyperäisenä pudasjärvisenä tekopitäjäni saamasta pääosin myönteisestä huomiosta ja välillä jopa ihmettelyistä, että miten te olette Pudasjärvellä tässä ja tässäkin asiassa näin onnistuneet.

Vuoden 2016 ehdoton kohokohta oli meidän ylpeydenaiheemme Hirsikampuksen käyttöönotto vihkiäisineen. Virkamiesurani mieleenpainuvin hetki oli, kun sain nähdä oppilaiden ja opettajien ilmeet heidän tutustuessaan uuteen koulurakennukseen ensimmäisenä koulupäivänä elokuun alkupuolella. Innostuneisuus, iloisuus ja hämmästyneisyys sekä lopulta tyytyväisyys, paistoivat kaikkien käytävillä ja luokissa liikkuvien kasvoilta.

Upeaa oli myös saada järjestää hienot vihkiäiset reilua viikkoa myöhemmin, johon saimme itsensä pääministerin juhlavieraaksi. Vihkiäisviikolla kansanedustajia ja ministereitä vieraili Pudasjärvellä ihastelemassa aikaansaannoksiamme enemmän kuin monena aikaisempana vuonna yhteensä.

Hirsikampuksella on rakennusaikana ja nyt toiminnan käynnistyttyä käynyt tähän mennessä lähes viisituhatta vierailijaa. Sisäilmaltaan terve ja turvallinen moderni oppimisympäristö on siis saanut ihastelua ja hämmästelyä osakseen myös muilta. Pudasjärven Hirsikampus voitti vuoden 2016 Puupalkinnon ja Pohjois-Suomen paras rakennusteko -palkinnon, jotka nämäkin toimivat osoituksena siitä, että olemme saaneet aikaan jotakin ainutlaatuista.

Pikku-Paavalin päiväkodin myönteisten käyttökokemuksien jatkoksi myös koulun äänimaailma ja akustiikka ovat osoittautuneet erinomaisiksi. Oppilaat ja henkilökunta viihtyvät ja miellyttävä äänimaailma rauhoittaa käytöstä.

Kouluilla vierailijat ovat kyselleet, että millä pudasjärveläiset nuoret on saatu käytökseltään näin rauhallisiksi? He kyllä tosin ymmärtävät vastauksen hiljalleen vierailun aikana. Modernin hirsirakennuksen miellyttävää haju- ja äänimaailmaa ei voi pelkästään sanoin kuvailla, se täytyy itse kokea!

Julistautuminen Suomen hirsipääkaupungiksi elokuussa vihkiäisten yhteydessä oli tietenkin yksi merkkipaalu ja osoitus siitä pitkäjänteisestä ja tuloksekkaasta työstä, mitä kaupunkimme on tehnyt hirsirakentamisen edistämiseksi. Tähän upeaan hirsirakentamisen perinteeseen valmistui joulukuun alkuun ikäihmisten tuetun asumisen yksikkö Hirsikartano. Asukkaat muuttavat uusiin koteihinsa jo vuoden vaihteen tienoilla, mutta vihkiäisiä olemme suunnitelleet pidettäväksi vasta keväämmällä ilmojen vähän lämmettyä.

Jotta voimme rakentaa uutta, pitää ensin purkaa vanhaa pois alta. Tätäkin on kuluvana vuonna Pudasjärvellä tehty enemmän kuin vuosiin, kun keskustasta on kaupungintalon molemmin puolin poistettu vanhoja purkukuntoisia rakennuksia kaupungin ostamilta kiinteistöiltä ja Rimmin suunnalla on purettu entiseltä koulualueelta käytöstä poistettuja asuntolarakennuksia.

Kaupunkikuva on näin mukavasti siistiytynyt ja tilaa uuden rakentamiselle on tullut. Kaupunki tietenkin toivoo ja pyrkii vaikuttamaan myös siihen, että Pudasjärvellä saa ja pitää rakentaa uutta myös muiden kuin kaupungin.

Samaan aikaan, kun olemme viettäneet monenlaisia juhlia ja pokanneet palkintoja, on kaupungin ja Oulunkaaren henkilöstö, sidosryhmäkumppanit, yritykset ja kuntalaiset tehneet kovasti arkista perustyötä kaupunkimme eteenpäin viemiseksi. Kuten tiedämme, aina se ei täällä pitkien etäisyyksien takana meidän väestörakenteellamme ole niin helppoa.

Suuri kiitos kaikille pudasjärvisille ja muillekin kaupunkimme rakentajille, tukijoille ja tekijöille arvokkaasta työstänne!

Kerroin aluksi ulkopaikkakuntalaisten hämmästelystä, että miten olette Pudasjärvellä onnistuneet saamaan aikaiseksi monta sellaista asiaa, joihin isompikaan kaupunki ei ole pystynyt?

Vastauksena tähän olen sanonut, että me pudasjärveläiset yhdessä olemme saaneet näitä asioita aikaan. Yhdistämällä voimamme, tekemällä yhteisin ponnisteluin kaikkemme asetetun tavoitteen eteen ja myös hakien yhdessä ratkaisua ongelmatilanteen eteen sattuessa. Näin yhdessä toimimalla olemme onnistuneet.

Edellä olevan pohjalta onkin hyvä toivottaa kaikille oikein Hyvää Uutta Vuotta!

Samalla itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden teeman mukaisesti esitän toivomuksen, että me kaikki pudasjärveläiset ja myös täällä vierailevat rakkaasta kaupungistamme kiinnostuneet ihmiset; tehdään YHDESSÄ vuodesta 2017 edellistäkin parempi!

Suuri kiitos kaikille pudasjärvisille ja muillekin kaupunkimme rakentajille, tukijoille ja tekijöille arvokkaasta työstänne!